Поповић: Србија слави Дан победе, памтимо наше жртве

БЕОГРАД/МОСКВА: Србија и српски народ славе Дан победе као један од највећих празника у нашој националној историји, рекао је министар задужен за иновације и технолшки развој Ненад Поповић и поручио да се треба супроставити покушајима прекрајања историјских чињеница.
popovic, vlada srbije
Фото: https://www.srbija.gov.rs
Он је истакао да су Срби и Руси ”изградили својим костима и крвљу темеље на којима почива савремена Европа” и поручио да зато нико не може да каже да Руси и Срби нису део Европе.
 
На међународној онлајн конференцији коју су, поводом Дана победе, организовали Савет Федерације Русије и Међународна информациона агенција ”Русија данас”, Поповић је рекао да су у Другом светском рату највише страдали Руси и Срби.
 
Како је саопштио његов кабинет, Поповић је поручио да на велики јубилеј, 75 година од Велике победе, треба да се присетимо улоге коју су наше деде и бабе имали у уништењу Хитлерове немачке.
 
"Руси су највише страдали, а одмах после њих, пропорционално броју становника, Срби", рекао је Поповић, који је и председник Фондације Бесмртни пук Србија.
 
Он је упозорио да многи данас покушавају да прекрајају историјске чињенице.
 
"Желе да агресоре представе као жртве, а жртве као агресоре. Не смемо им то дозволити. Зато треба да славимо Дан победе док смо живи. И ми и наша деца, а после наше деце, наши унуци", рекао је Поповић.
 
Он је навео да је у Србији Дан победе посебно значајан празник., да је то празник слободе и мира и празник сећања на херојство наших предака који су дали своје животе да би Европа и свет данас живели у слободи.
 
"Руска Црвена армија је ослободила од нациста наш главни град Београд и донела слободу целој Србији. Поносни смо на нашу историју и везе са Русијом", рекао је Поповић.
 
Додао је да се у Србији сваке године успешно одржава манифестација Бесмртни пук, који је, према његовим речима, најмасовнија ван Русије.
 
"Обнављамо споменике руским ослободиоцима, улице у нашем главном граду носе имена по херојима рата - маршалу Жукову, генералу Жданову, маршалу Бирјузову, маршалу Толбухину, а ове године, Београд ће добити и споменик Вечне ватре - симбол победе, слободе и заједништва српског и руског народа", рекао је Поповић.
 
Поводом великог јубилеја, 75 година од Велике победе, на иницијативу председника Србије Александра Вучића Пошта Србије штампатће поштанске маркице са симболима Дана победе.
 
У име Владе Србије и српског народа Поповић је захвалио Русији на пријатељству и савезништву које траје вековима и председнику Путину на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији по питању Косова и Метохије.
 
На онлајн конференцији посвећеној великом јубилеју, 75. годишњици Велике победе у Другом светском рату, учествовали су председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константин Косачов.
 
Учествали су и председници парламената Белорусије, Јерменије, Киргизије, Молдавије, Азербејџана, Узбекистана, чланови парламената Украјине, ?азахстана, Таџикистана, посланици Европског парламента из Литваније, Словачке, Естоније, као и представници политичких партија из Бугарске, Литваније и Грузије.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести