Посао за 100 најбољих, Вучић: Останите у земљи и мењајте је

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић доделио је уговоре о запослењу за неколико од укупно 100 најбољих дипломаца свих медицинских факултета у Србији, а најбоља међу њима, Маша Јосиповић, која је са просеком 10,00 завршила студије и добила стипендију Кембриџа, рекла је да је овим чином остварена највећа жеља дипломаца медицине, да раде и усавршавају се међу својом породицом и пријатељима. 
vucic diplomci
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је узвратио уверењем да младим људима мерило успеха не треба да буде одлазак из земље, већ да допринесу промени окружења у којем живе.
Он је најавио да ће сваких шест месеци држава тражити нових 50 најбољих дипломаца омогућавајући им специјализацију, докторске студије, што је, каже, најбољи начин улагања у здравство.  

Вучић је нагласио да овај дан није само велики дан за дипломце, већ и за државу, јер су они добили добар разлог да остану у својој земљи.

Када говоре да нешто без мене не би могло да буде, није то да се улизују, надам се, када саставјају те своје најаве и говоре, то је само због једне ствари, а то је што смо 2014. имали храбрости, а у томе јесам учетсвовао, да тешким мерама створимо амбијент и уредимо јавне финансије, чиме смо омогућили да вас 100 најбољих може да добије прилику да гради будућност не само за себе, већ и за целу земљу, објаснио је он.  

Вучић је рекао да, када су се многи смејали, називали га погрдним именима, много њих је веровало у то. 

Он је обећао да ће држава на сваких шест месеци тражити нових 50 најбољих, омогућавати им специјализацију, докторске студије и тиме на најбољи могући начин улагати у здравство.  

Поред тога желим да свим младима наведем неколико ствари због којих треба живети у Србији. Млади сте и данас почињете свој живот и будућност, молим вас да не помислите да то зависи од неког другог или окружења, већ зависи од вас. Мењајте окружење и не чекајте да вас оно промени. Не тражите од других, ни од земље да се мењају већ их ви мењајте, поручио је Вучић. 

Он је истакао да треба да пробају да буду доказ за останак. 

Не тражите град и земљу која ће да вас изгради, већ изградите своје градове и земљу. Немојте да вас покрећу изговори. Ако овде нисте у стању да будете велики, на другом месту нећете бити већи, подвукао је Вучић.     

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Апеловао је на младе да не дозволе да им будућност буде бег. 

Сваки дан је бели папир који треба да се испише. То што имате и јесте не зависи где сте већ ко сте, шта и како радите, нагласио је он додајући да ако проћердају живот овде, то би проћердали било где у свету. 

Овај дан, према његовим речима, је највећи добитак за све што је до сада радио и највећи разлог да настави тим путем. 

Казао је да се тешко осмехује посебно у последње време притиснут проблемима око КиМ, притиснут великом муком која је наш народ довела у веома тешку ситуацију. 

Ви сте доказ да је могуће да се осећате добро, да будете насмејани и да будућнсот Србије видите на другачији начин. Живите и радите, дајте све од себе да будете сјајни доктори и људи. Знам каква је разлика између одговорних и неодговорних, и оних који желе да буду најбољи, да побеђују и оних којима то није важно. Побеђујте за своју земљу, за Србе и своје породице. То нам је потребно више него икада. Надам се да је овом малом пажњом држава успела да покаже колико сте јој важни, закључио је он. 

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се од понедељка, када ће 100 дипломаца који су добили уговоре за посао почети са радом, мења српско здравство.  

Лончар каже да већ 40 година слуша приче како држава треба да се побрине за најбоље студенте медицине, али да се тек данас нешто мења. 

Ови студенти ће од понедељка добити посао, специјализацију, плаћене докторске студије, и тако су им отворена врата да буду професори на Медицинском факултету, рекао је Лончар. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести