Посланици наставили расправу по амандманима

БЕОГРАД: Скупштина Србије наставила је рад расправом о амандманима на измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се, између осталог, укида Закон о смањењу пензија најкасније до 30. септембра 2018. године.
skupstina srbije
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Међу бројним изменама Закона о ПИО кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увећањем.

Новим законом биће утврђен правни основ којим се даје могућност влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Републике Србије.

Поред тога, биће промењен начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (тзв. бенефицирани стаж), а који одлазе у превремену старосну пензију уз смањење висине пензије, тако да се "пенали" за ове осигуранике рачунају у односу на њихову снижену старосну границу за сваког конкретног осигураника с бенефицираним стажом.

На Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању поднето је 615 амандмана.

На дневном реду су и Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању на који је поднето 37 амандмана, као и Предлог закона о професијама од посебног интереса за Републику Србију и условима за њихово обављање на који је поднето 20 амандмана.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести