Посланици о укидању одлуке о ванредном стању

БЕОГРАД: Скупштина Србије размотриће Предлог одлуке о укидању ванредног стања који је поднела Влада Србије.
skupstina srbije
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Како је саопштено из кабинета председнице парламента Маје Гојковић, посланици ће разматрати и Предлог закона о важењу уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила, а који је поднела Влада Србије.

Седница ће бити одржана у Дому Народне скупштине са почетком у 10 сати.

Парламент је пре шест дана потврдио одлуку о увођењу ванредног стања ради спречавања ширења корона вируса и Закон о потврђивању уредби које је влада, уз супотпис председника, донела за време ванредног стања.

Укидање ванредног стања, укључујући и полицијског часа, не значи и да неке мере уведене током борбе са вирусом корона неће остати на снази.


Инцидент Обрадовића на почетку седнице

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић направио је данас инцидент Скупштини Србије, када је на почетку седнице ушао у салу за заседања и почео да дува у пиштаљку, поред говорнице.

Председница Скупштине Маја Гојковић изрекла је две опомене Обрадовићу, после чега му је одузела реч и искључила га са седнице.

Гојковић је потом одредила паузу од 15 минута, како би обезбеђење извело Обрадовића.

Он није хтео да напусти салу, наставио је да звижди и да виче “доле влада” и “доле Вучић”, а све време је стајао поред шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

Посланици у сали углавном стоје и чекају расплет, а у једном трентуку обезбеђење је пришло Обрадовићу и позвалао да га напусти салу, на шта је лидер Двери “замолио да му нико не прилази на мање од два метра”.


Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама - остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон рекао је недавно да се укида ванредно стање у Србији, али да остаје проглашена епидемија од посебног значаја, као и пандемија од стране Светске здравствене организације, која подразумева и ванредне мере.


Тепић тражи реакцију Тужилаштва на бакљаде у 20.30

Народна посланица Мариника Тепић рекла је да иза бакљада у 20.30 часова стоји владајућа странка и затражила од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и тужилаштва да реагују по том питању.

Она је рекла новинарима у Скупштини Србије да је пре седам дана у сали Народне скупштине, у редовном заседању, посланик СНС-а Владимир Ђукановић најавио пуштање музике у 20.30 часова.

Наводи да се то десило само два дана након што је почела акција лупањем грађана у шерпе, а бакљада је уследила, каже, као одоговор власти.

Како каже, није тачно то што је председник Србије и СНС Александар Вучић рекао да су организатори побуне у 20. 30 нека иницијатива, однсоно удружење младих.

Тепић је најавила за четвртак састанак „уједињене српске опозиције“, када ће бити донета званична одлука о учешћу на изборима и додала да се изборни услови нису променили.

Не видим услове да се одлука промени, а деловања да, казала је Тепић.


На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти - загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Шетња је дозвољена, али никако у групи.

Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести