Посланици СЛ напустили седницу скупштине, Симић: Ово је фарса

ПРИШТИНА: Посланици Српске листе напустили су данас ванредну седницу косовске скупштине, на којој се расправља о нацрту резолуције против одржавања референдума на КиМ.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Потпредседник Српске листе Игор Симић је пре тога, на седници скупштине у Приштини, казао да тема која је на данашњем реду већ има свој епилог, јер "очигледно да је одлука већ донета" и да је седница само фарса.

"Данас ће се донети акт којим се ускраћују основна људска и демократска права српског народа на Косову и Метохији. Забраном да се Срби изјашњавају на референдуму у недељу ова Влада ће наставити серију антисрпских потеза", истакао је Симић, преноси Косово онлајн.

Симић је, током излагања, подсетио на недавне догађаје као што је упад специјалаца на северу Косова, покретање неоснованих судских процеса против Срба, напоменуо је и упад у просторије Општине Грачаница, као и у српске куће у Штрпцу, где су специјалне јединице полиције држале под блокадом хиљаду људи те општине, онемогућавајући им да нормално живе.

"Круну ваших недела је жеља, да у срцу Европе у 21. веку, Србима одузмете право да се изјасне на референдуму", казао је Симић.

"Још једном, са овог места у своје лично име, у име Српске листе и целокупног српског народа позивам вас да промените своје одлуку и омогућите изјашњавање на референдуму у складу са до сада примењеним принципима у претходним годинама, ово је позив на разум, позив на одговорност и позив да зарад тврдоглаве антисрпске кампање почнете да поштујете наш народ и његова основна људска права", казао је Симић.

Поручио је да ће, због свега наведено посланици Српске листе напустити наставак седнице.

"Не желимо да својим присуством дајемо легитимитет нелегитимној, недемократској и антисрпској одлуци", нагласио је СИмић.

Куртијев нацрт резолуције против референдума на КиМ

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, данас је у скупштини позвао посланике да подрже став његове владе против организовања референдума о променама Устава Србије у српским срединама на Косову и Метохији.

На ванредној седници скупштине, Курти је рекао да су према косовском уставу сви грађани једнаки пред законом и поновио да Срби могу да гласају поштом или преко Канцеларије за везу у Приштини.

Он тврди да нико не крши право гласа грађана.

Курти је прочитао садржај предлога резолуције, у којој се наводи да скупштина апелује на владу да предузме све мере да спречи нарушавање "интегритета и суверенитета".

Овом резолуцијом, навео је Курти, скупштина намерава да као представник грађана изрази заједнички став да се организовањем референдума и отварањем бирачких места на КиМ, како је казао, нарушава суверенитет.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести