Посланици сутра расправљају о закону о “несталим бебама”

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије сутра ће на ванредном заседању почети расправу о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођење деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији - познатијег као “закон о несталим бебама”.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Овај законски предлог стигао је на дневни ред парламента скоро годину дана након што му га је Влада Србије упутила 8. марта 2018. године.

Усвајањем овог закона у скупштини Србија ће испунити обавезу према Европском суду за људска права, који је 2013. године, у случају “Зорица Јовановић против Србије”, поред осталог, наложио држави да успостави маханизам за утврђивање истине и обештећења за родитеље, који верују да су њихове бебе нестале након порођаја.

Предлогом закона је прописан поступак у коме се утврђују чињенице о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији или здравствених установа и то на основу доказа који се изведу и података који се у прикупе у судском поступку од државних и других органа, родитеља и других лица.

Такође, законом се уређује и поступак у коме се досуђује правична новчана накнада нематеријалне штете.

Последња верзија законског предлога је додатно усаглашена са предлозима родитеља и невладине орагнизације YУЦОМ, кажу у Министарству правде за Танјуг.

Такође напомињу у Министарству, текст Предлога закона усклађен са препорукама Савета Европе, који је дао и позитивну оцену на нацрт овог закона.

У изради текста закона учествовали су представници свих релевантних институција.

Поред представника три министарства - правде, унутрашњих послова и здравља, Радна група је била састављена и од представника Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Државног правобранилаштва, као и од представника група родитеља деце за коју постоји сумња да су нестала у породилиштима у Републици Србији.

Комитет министара Савета Европе више пута у току претходних година позивао је Србију да што хитније усвоји закон о несталим бебама и омогући родитељима право на обештећење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести