Потписан Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану

ТИРАНА: Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су данас у Тирани Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану, у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан".
1
Фото: Tanjug/Franc Zhurda

Тај споразум ће омогућити увођење јединствене радне дозволе за те три земље.

Тројица лидера потписала су и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана ЗБ.

Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ потписали су министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министар пољопривреде Албаније Фрида Крифца и заменик министра пољопривреде Северне Македоније Трајан Димковски.

Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС) потписали су министар финансија Синиша Мали и министар финансија Албаније Делина Ибрахимај.

Такође, на споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС) потпис су ставили заменик министра финансија Северне Македеније и министар финансија Албаније..

Споразум о сарадњи акредитационих тела три земље потписан је на маргинама самита.

Потом ће бити одржан Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи и на крају ће тројица лидера одржати конференцију за медије.

Курти је данас хапсио Србе и због "Отвореног Балкана"

ТИРАНА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашња акција косовске полиције у Штрпцу, у којој је ухапшено 10 особа, међу којима и бивши председник те општине, реакција Приштине и на данашњи самит у оквиру "Отвореног Балкана", питајући како то Приштина увек нађе криминалце само међу Србима.

"На почетку су говорили да је суштина да на северу КиМ живе криминалци и водили су кампању, са делом београдских медија, и то годинама, а не месецима, да су криминалци са севера, па би рекли - шта год да ураде, дозовљено је, јер то раде, не против Срба, него против криминалаца", констатовао је Вучић.

Он је иронично приметио и да су "изгледа криминалци и на југу".

"Све го криминалац... отишли су у Штрпце, ухапсише 10 људи и сви криминалци... Не знам само како успут не нађоше, у Липљану, Урошевцу, негде друге, још неког криминалца, него само међу Србима", рекао је Вучић.

Он је указао да је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти то урадио и због самита "Отvореног Балкана", који је данас одржан у Тирани.

"Добићу више података када се вратим у Београд и обезбедићемо правну помоћ свим људима, Србима, да видимо о чему се тачно ради", рекао је Вучић.

Пољопривреда међу најважнијим областима за сарадњу

 Александар Вучић је истакао данас, на седници иницијативе Отворени Балкан посвећеној пољопривреди, да потписани споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње, отвара велике могућности за поспешивање трговинске размене, те да би ускоро она могла достићи ниво од милијарду евра.

Вучић је, у свом излагању, истакао је да су три државе спремне на сарадњу у многим областима, а да је пољопривреда једна од најважнијих којој ће се посветити у наредном периоду.

Међутим, он је указао да се не ради само о слободом протоку намирница, или сировим производима, размени намирница, већ сарадњи и у области вештачке интелигенције, роботике, ИТ индустрије, који могу подржати развој пољопривреде у будућности.

Вучић је пренео да Србија са Албанијом има трговинску размену у пољопривреди у вредности од 70 милиона евра, а са Северном Македонијом од 216 милиона евра, указујући да су то мале вредности, али да је уверен да се може ускоро постићи ниво од милијарду евра.

Потписивање споразума, према његовим речима, омогућиће убрзање процеса размене пољопривредних производа и смањење губитака због дугог чекања на граници.

Рекао је да су потенцијали за раст бесконачни, и казао да, када се чује податак да размена у пољопривреди може прећи врендост од милијарду евра, то показује колико ова сарадња може бити значајна за БДП-е земаља учесница.

Такође је казао да постоји пуно института, институција, организација које треба да се повежу, те је подржао идеју премијера Албаније Едија Раме да се на следећи састанак позову те институиције.

"Морамо да повежемо људе да размеју идеју умрежавања и повезивања наших земаља", рекао је он.

Не праве се овде Велика Србија и Албанија, већ добро за људе

Направили смо најбољу иницјиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, а која ће донети много доброг за грађане, поручио је данас у Тирани председник Србије Александар Вучић након Самита иницијативе “Отворени Балкан”.

Истакао је да је за учеснике важно да се ради даље на свим питањима, а тако и да се укину таксе, и можда једног дана направи царинска унија, избришу границе између нас, као и заједнички да привлачимо више инвеститора.

Вучић је, на конференцији за штампу, рекао да је када је дошао у Тирану видео да премијера Албаније нападају да је иницијатива “Отворени Балкан” иницијатива са циљем стварања Велике Србије.

“Мени говоре сваког дана да је то инцијатива за стварање Велике Албаније. Није реч о Великој Србији, Великој Албанији, већ је реч о томе да се не изгубимо у расправама између прошлости и садашњости, и да нам у томе нестане будућност. Реч је о томе да можемо да уредимо заједно будућност на неупоредиво бољи начин”, истакао је он.

Вучић је казао да се у овој иницијативи говори како наши пољопривредни и индустријски произвођачи, али пре свега сви грађани све три земље могу да живе боље у будућности, да имамо више туриста.

Овде је, каже, реч о томе шта можемо за наше људе да направимо.

“Долазећи у Тирану, а говорим сада у име свих грађана Сбрије, дошао сам да искажем поштовање према сваком човеку у Албанији и Северној Македонији. Да кажем да су сви увек добродошли у Србији, да је Србија за њих друга кућа, као што ми морамо да се осећамо добродошли и у Скопљу и у Тирани”, рекао је Вучић.

Изразио је задовољство потписаним споразумима, рекавши да је то нешто за шта се радило две године, о чему се причала, а није могло да се договори због безброј бирократских процедура.

“Захваљујући нашим тимовима успели смо да покренемо ствари са мртве тачке и од тога ће људи имати користи”, подвукао је он.

Указао је да је у разговору са албанским привредницима чуо да су задовољни иницијативом, и пренео да су српски привредници срећни због помака који се направи.

Казао је да је договорено да се на сваком састанку понови позив осталима у региону да се придруже, Сарајеву, Подгорици и Приштини.

“Али за нас је веома важно што ми данас радимо за себе. Привућићемо их не, политицкцим позивима, јер би они могли на то политички да се инате, већ да урадимо највише за њихово прикључење тиме што ћемо радити конкретне ствари. Почећемо да разговармао како да привлачимо туристе, како да направимо посебан фонд за филмску индустрију, што је предлог Раме који смо прихватили, да спортске екипе обављају припреме, као и о томе како спустити цену друмарина за чланице...." рекао је он.

Вучић је додао да ће се разговарати и о томе како да се обезбеде многи попусти у хотелима и ресторанима за грађане наших земаља.

"Па да питам да ли то није најдиректнија корист за све који учествују у иницијативи. Зато сам љут на себе, када кажемо да морамо неког да позивамо, као да ми не можемо да постојимо без некога. Ми смо ово урадили показујући одговорност. Направили смо најбољу иницјиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, која ће донети много доброг за грађане”, објаснио је он.

Захвалио се посебно премијеру Северне Македоније Зорану Заеву, који сутра подноси оставку, на свему што је урадио да ова иницијатива посотији, као и за све што је урадио на пријатељству Северне Македоније и Србије, те пожелео добродошлицу будућем премијеру у Скопљу.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести