Потписано више билатералних споразума са Кипром

НИКОЗИЈА: У присуству председника Србије и Кипра, Александра Вучића и Никоса Анастасијадиса надлежни министри две земље потписали су данас у Никозији више билатералних споразума. 
1
Фото: Танјуг/ Зоран Мирковић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Кипра Никос Христодулидис потписали су Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Кипар о сарадњи и билатералним политичким консултацијама. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар спољних послова Кипра Христодулидис потписали су Меморандум о разумевању између Министарства европских интеграција Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Кипар о сарадњи у области европских интеграција. 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је са минситром образовања и културе Кипра Костасом Хампиаурисом Меморандум о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства образовања и културе Републике Кипар о сарадњи у области образовања за период 2019-2022. 


Вучић: Хвала Кипру на искреној подршци Србији

НИКОЗИЈА:Председник Србије Александар Вучић пренео је данас у Никозији да је кипарски председник Никос Анастасијадис прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану, те да ће он упутити писмо свим европским лидерима у којем ће их упозорити на могуће последице свих потеза Приштине.

"Замолио сам га да европске партнере упозна и упозори на могуће последице потеза Приштине и он ми је рекао да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас глас у свим европским метрополама", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Кипра.

Вучић је захвалио Кипру на искреној подршци Србији на њеном европском путу и у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Посебно је захвалио на подршци Кипра у Интерполу.

"Кипар није само гласао, већ се борио за Србију, као и наша делегација. Нашој браћи са Кипра то никада нећемо заборавити. Врло смо лојални и такве ствари умемо да памтимо", поручио је Вучић.

Упутио је захвалност и свим грађанима Кипра на подршци Србији и поручио да ће Србија бити уз кипарски народ и руководство, и да ће моћи увек да рачунају на подршку наше земље у институцијама, органима и организацијама широм света.


Такоје ова два министра потписала су и Меморандум о разумевању између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства образовања и културе Републике Кипар о сарадњи у области спорта. 

Шеф српске дипломатије Дачић и комесар за хуманитарна питања, саветник председника Кипра Фотис Фотиу потписали су Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Канцеларије комесара у Председништву Републике Кипар о сарадњи у области дијаспоре. 

Билатерални споразуми су потписани након друге заједничке седнице владе две земље, која је одржана пет година након што је организована прва у Србији. 

Анастасијадис шаље писмо о Косову европским званичницима

НИКОЗИЈА: Председник Кипра Никос Анастасијадис упутиће у понедељак писмо свим шефовима држава ЕУ, као и председнику Европског савета Доналду Туску и Евопске комисије Жан-Клод Јункеру по питању Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Важно је да то не изнесем само ја као председник Србије, него и други људи који имају углед и хвала му на томе", рекао је Вучић новинарима у Никозији, после састанка са Анастасијадисом.

Он је истакао да Србија на Кипру има искрене пријатеље који нам помажу по свим питањима, од европског пута до очувања територијалног интегритета.

"Они показују љубав према нашој земљи и ми њима узвраћамо кад можемо са оним снагама које имамо да помогнемо и у очивању интегритета њихове државе", рекао је Вучић.

Он је додао да је на састанку са председником Кипра разговарао о техничкој сарадњи, али да не може да улази у детаље.

Председник Вучић са кипарским архиепископом

НИКОЗИЈА: Председник Србије Александар Вучић завршио је данас једнодневну посету Никозији састанком са архиепископом Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостомосом другим. 

Након разговора са архиепископом Кипра председник Вучић се уписао у књигу утисака. 

„Ми православни Срби дугујемо вама лично, вашем народу и вашој цркви за помоћ коју пружате нашем народу и нашој цркви у временима тешке патње, које нажалост погађају обоје, и вас и нас сваког дана. Ваше пресосвештенство најискреније вам желим добро здравље, духовну мудрост, и желим да вам Бог подари, мир, напредак, спасење што желим српском и кипарском народу“, истакао је он. 

Претходно је Вучић разгововарао са председником Кипра Никосом Анастасијадисом. 

У Председничкој палати у Никозији дочекан је уз највише државничке почасти, интонирање две химне и почасну гарду. 

Председник Србије положио је венац на споменик Макариосу Трећем.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести