Потписе ће оверавати и општинске и градске управе

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о избору народних посланика, измене Закона о локалним изборима и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Измене и допуне Закона о избору народних посланика и измене Закона о локалним изборима односе се на очување здравља од заразне болести Ковид 19 у изборном процесу, с обзиром да и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања, које се пре свега односе на физичко дистаницрање.

С обзиром да нису све странке које желе да учествују на изборима предале листе, оне ће наставити процес прикупљања потписа, а осим јавних бележника, потписе бирача ће оверавати и општинске и градске управе.

За избор народних посланика потребно је 10.000 потписа, а рокови за предају листа на оба нивоа су 15 дана пре одржавања избора.

Основни судови и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

Други разлог предлога измена и допуна Закона о избору народних посланика је ''политички договор'' који је постигнут на састанку председника Србије Александра Вучића и представник свих листа које су заинтересоване да учествују на изборима 21. јуна.

Изменама и допунама Закона о Заштити становништва од заразних болести повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара.

Такође, пошто пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а не осмог дана од објављивања.

Законом је прописано да су здравствене установе - државне и приватне, предузетници, здравствени радници и сви грађани, дужни да спроводе прописане мере и да поступају по решењу санитарног инспектора.

Гојковић: Изборне радње почињу сутра

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је циљ акција, које предузимају представници опозиције предвођени Бошком Обрадовићем и Драганом Ðиласом, да спрече да се донесу измене и допуне изборних закона и да се тиме спречи почетак изборних радњи.

Гојковић је за телевизију Пинк рекла да ће изборне радње почети сутра, 11. маја "свидело се то или не Обрадовићу, Ðиласу, нарко дилерима".

"Тиме показујемо одговорноист. Избори ће се одржати у роковима, а не да се одлажу", рекла је она.

Према њеним речима, очигледно је да Обрадовић и Ђилас немају никакву политику осим покушаја да изазову хаос и насилно заузму Скупштину.

"Видели сте данас шта Бошко, Ђилас и остали смишљају, шта све раде како би били на насловницама новина", рекла је Гојковић.

Председница парламента је поводом штрајка глађу који су данас започели посланици СНС Александар Мартиновић и Сандра Божић, рекла да су се они одлучили на тај потез због непоступања Тужилаштва у случају напада на Марјана Ристичевића.

"Тужилаштво је дужно по службеној дужности да регаује и када процита нешто у медијима, а камо ли када су медији преплављени фотографијама и снимцима", рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести