Потпредседник парламента Владимир Маринковић о боравку у САД: Конгресмени „скували” и Балкански ручак

Потпредседник српског парламента Владимир Маринковић пети пут био је гост на Молитвеном доручку, који се традиционално сваке године одржава  у Вашингтону.
marinkovic po
Фото: Владимир Маринковић и конгресмен Тад По, фото: Приватна архива

Пре десетак дана у хотелу Хилтон окупила су се имена из политике, али и друге јавне личности из целог света , како би по 65. пут чули речи америчког председника. Наш саговорник тврди да, након сусрета са више сенатора и конгресмена, међу којима је копредседавајући Српског кокуса републиканац Тед По, из САД доноси поруку, да је  расположење према Србији много боље из године у у годину и то  управо због  политичке стабилности.

„Разговарали смо о побољшању односа Србије и Америке, о могућностима за инвестиције америчких компанија и оцењено је као најбитније то  да они посматрају Србију дефинитивно као економског лидера у региоуну. То што је Србија политички стабилна, кажу, најбитније је не само нас, већ и за цео региона и за спољну политику Америке “, појашњава Маринковић у разговору за „ Дневник “. Најављује да ће активности српског кокуса у америчком конгресу бити усмерене на подршку политичкој стабилности и на инвестиције, али и на односу према Србији када је у питању дијалог између Београда и Приштине, који се мења. Тежиште је на томе шта Србија ради у том домену, посвећеност  дијалогу и испуњавање онога што је обећала и на шта се обавезала, а са друге стране опструкција Приштине, поготово када је у питању Заједница српских општина, која већ пет година није формирана. Маринковић је сигуран да се однос САД  када је у питање решавање проблема КиМ мења.

„Наравно, не могу да кажем да ће се нешто драстично променити у њиховој спољној политици и у односу на оно што су већ урадили, односно признали самопроглашење Косова као државе, али се однос дефинитивно мења и српска страна ће бити активна у захтеву да се максимално обезбеде права Срба на КиМ и када је реч о безбедности, заштити религијских објеката и питању имовине. Циљ је да нађемо одрживо решење у корист државе Србије и нашег народа који тамо живи, да добијемо пордшку од САД за то“, наводи Маринковић, најављујући да ће “српски кокус све то делегирати као једну озбиљну тему“.


Бела кућа без гурманлука

Увек се новинари интересују шта је било послужење на Молитвеном доручку. Маринковић примећује да је одговор увек исти, зато што се то не мења.

„Послужење је увек скромно. На столу вас чека послужење џем, кајзерице, сокови и вода. И наравно америчка филтер кафа“, открива нам наш саговорник.

Ни мени Балканског ручка по свему судећи није одсликавао назив саме манифестације, пошто се на столу нашао скроман јеловник, у односу на српски. Званице су биле почашћене јунетином и салатом, без претеривања у гурманлуцима.

Но Марниковић тврди да није поента ових догађања у гошћењу.

„Најбитније је да ми разменимо мишљења и да заједно са представницима амерчког конреса дођемо до боље сарадње и неких идеја и пројеката везаних за цео регион“, наглашава он.


Подсећа да је политика међународне заједнице  до 2008. била “стандарди пре статуса”, а  да су председник Србије Александар Вучић и Влада успели да убеде партнере, нарочито из САД, да није добро разговарати и решавати статус ако Срби на Косову немају услове за наормалан живот и стрепе за своју безбедност. Истиче  да је прво потребно дефинисати јасне стандарде који се тичу међународног права, и на крају крајева цивилизацијских норми, а то је безбедност Срба, како би решење које буде на крају донето, било и одрживо.

Фото: Владимир Маринковић и сенатор Џим Инхоф, фото: Приватна архива

На питање има ли разлике између молитвеног доручка Обаме и Трампа, Маринковић каже да је сама церемонија потпуно иста, али да су разлике приметне у самим порукама које се шаљу, јер је то један од догађаја и прилика када САД о њихов председник шаље јасну поруку међународној заједници. Овога пута Доналд Трамп изнео је оно што је њему најбитније, да ће бити оријентисан на решавање унутрашњих проблема Америке. Говорио је огромним резултатима које је постигао у домену запошљавања и развијање бизниса. Десетине америчких компанија које су радиле у мексику, канади и неким другим државама вратиле су се у земљу и наставиле пословање тамо. Спровео је и неколико важних пореских реформи, где је ослободио привреду разних намета и такси, па у Америци економија сада одлично функционише. И оно што је јако битно, спољна политика неће бити тако ригидна, као за време администрације Обаме и Демократске странке, него да ће се спроводити без толиког утицаја Џорyа Сороша и разних других људи и организација из невладиног сектора, што је било лоше и за Србију. 

„Оно што нама следи, чега треба да будемо свесни да морамо још активније да радимо са Америком“, закључује Маринковић, након бројних разговора у Вашингтону.

„Треба још активније да се боримо да Српски кокус у америчком конгресу и сенату промовише наше интересе, а да наши политичари тамо буду присутнији и приметнији, како би промовисали истину интерес и државе и грађана, констатује потпредседник парламента.“


Парламентарци и бизнисмени

Упитан како се „заслужује“ позивница за Молитвени доручак, будући да је ове године одаслата на свега пет адреса у Србији, Маринковић  објашњава да је организација тог догађаја ствар Конгреса и Сената, Молитвене групе, као и фондације Фелоушип. По неком свом критеријуму, везано за активности које се тичу приближавања и напређења односа неке земље са Америком, креирају параметре и кога ће позвати. Не ради се само о политичарима, али најчешће ипак позивају људе из парламената, као и из  света бизниса.

„Они јако поштују парламентарце и јако им је важно да они буду на том догађају“, примећује Маринковић.


Маринковић подсећа да је ове године велика прилика да се Србија приближи Америци, јер се обележава стогодишњица од завршетка Другог светског рата и истицања српске заставе која се виорила испред Беле куће.

„То је био један једини пут, уз вијорење француске заставе, да се застава неке друге земље вијорила испред Беле куће. Наша дијаспора то је већ истакла, а Ивица Дачић је је предложио државном секретару САД Тилерсону да се то  обележи у јулу ове године и да се на конто те добре традиције окрене једна нова страница односа две земље“, подвлачи он.

Традиционално амерички конгресмени приређују и Балкански ручак на коме  се окупљају лидери земаља Западног Балкана.

„Ове године су то били Роберт Адерхлод и Линколн Дејвис, а на Балканском ручку било је осамдесетак званица. У име делегације Србије послао сам поруке које представљају нашу државну политику, а то је помирење и спремност Србије на дијалог са свима“, казао је Маринковић. 

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести