Позив Могеринијеве Косову кршење принципа и договореног формата ЕУ

БЕОГРАД: Позив који је одлазећа Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини упутила Приштини за учешће на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ (ГИМНИХ) представља тенденциозну политичку одлуку, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Ова одлука притом је донета уз директно противљење најмање једне државе чланице ЕУ, чиме је изражено непоштовање држава чланица које не признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије", оценила је Јоксимовић на питање Тањуга да прокоментарише позив који је Могерини упутила Приштини.

Она је оценила да се једностраном политичком одлуком Федерике Могерини флагрантно крши договор из дијалога о регионалном представљању по коме представници Приштине могу учествовати само на регионалним скуповима. 

"Одлуком Могерини успостављен је циљани преседан у односу на важећу праксу да се на састанке Гимних позивају искључиво представници земаља кандидата за чланство у ЕУ и таква пракса примењивана је од оснивања ЕУ до данас. На овај начин се земље кандидати стављају у неједнак и неравномеран положај и свесно се одступа од правила да у процесу проширења свако треба да напредује у складу са индивидуалним заслугама", истакла је Јоксимовић. 

Према њеним речима, уместо да буде санкционисана за своје неконструктивно понашање, Приштини се даје повлашћени статус у односу на друге у региону, а посебно земље које су доследно испуниле услове за стицање статуса кандидата за чланство.

"Очекујемо да нови Високи представник ЕУ Борел неће прихватити овакву праксу, а Србија ће адекватно реаговати када Борел ступи на дужност како би се наведена ситуација разјаснила са представницима нове ЕУ администрације", истакла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести