Предлог буџета за 2022. пред народним посланицима

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије сутра ће започети расправу о предлогу буџета за 2022. годину, који предвиђа укупне буџетске приходе и примања у износу од 1.516,8 милијарди динара.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Буџетом је за капиталне инвестиције на нивоу опште државе предвиђено 486 милијарди динара, што је 7,3 одсто БДП-а.

У структури укупних прихода порески приходи износе 1.317,9 милијарди динара или 86,9 одсто, док непорески приходи износе 175,7 милијарди динара или 11,6 одсто укупних прихода буџета Републике Србије.

Остатак чине донације у износу од 23,4 милијарде динара, што чини 1,5 одсто укупних прихода.

Предлогом буџета предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 1.717 милијарди динара.

Пројектовани дефицит опште државе у 2022. години износи три одсто. Буџет је пројектован на предвиђеном расту БДП од 4,5 одсто.

Када је реч о јавном дугу, на централном нивоу власти износиће на крају 2022. године до 55,5 одсто.

Буџетом је предвиђено повећање пензија и плата у јавном сектору.

Пензије ће, по примењеној швајцарској формули бити веће за 5,5 процената, а сви пензионери ће почетком следеће године добити и додатних 20.000 динара.

Када је реч о повећању плата, предвиђена су повећања плата запослених у јавном сектору од седам процената, док ће зараде за запослене у војсци, здравству и социјалним службама порасти осам одсто. У просеку предвиђено је повећање од 7,3 одсто.

Такође, од 1. јануара се очекује повећање минималне зараде за 9,4 одсто, па ће минималац по први пут прећи 35.000 динара (35.012 динара).

Планирано је и повећање неопорезивог дела бруто зараде са 18.300 динара на 19.300, уз истовремено смањење стопе доприноса ПИО на терет послодавца за 0,5 одсто.

Министар финансија Синиша Мали је изјавио на скупштинском Одбору за финансије да предлог буџета за 2022. годину има два основна циља, да подигне животни стандард грађана и да даље јача економију земље.

Указао је да је следеће године планирано да се из буџета издвоји 486 милијарди динара за капиталне инвестиције, додајући да је то новац за аутопутеве, брзе саобраћајнице, Национални стадион, фабрику за производњу вакцина, завршетак Клиничког центра Србије, изградњу и реконструкцију великог броја школа, вртића...

За пројекте у области екологије предлогом буџета за 2022. биће издвојено 27,4 милијарде динара, што је за 3,3 пута више у односу на иницијални буџет за екологију у 2021.

За Министарство пољопривреде биће издвојене 62 милијарде динара, што је увећање од 17,5 одсто у односу на ову годину.

За субвенције је планирано 50,6 милијарди динара што је две милијарде више у односу на ребаланс, а 8,8 милијарди више у односу на иницијални буџет за 2021. годину. Субвенције у сектору пољопривреде чиниће наредне године 35,25 одсто укупних субвенција државе.

Најзначајнија средства од 32,2 милијарде динара усмеравају се ка директним плаћањима у пољопривреди, за ИПАРД се издваја 6,4 милијарде, а кроз мере руралног развоја пет милијарди.

Учешће сектора културе у буџету је веће за 0,4 и износи 1,01 одсто, а раст за информисање износи 0,012 одсто, што је укупно 1,112 одсто.

Буџетска издвајања намењена Сектору за заштиту културног наслеђа су већа за 6,78 одсто, Сектору за савремено стваралаштво и креативне индустрије за 28,18 одсто, затим Сектору за међународну сарадњу и европске интеграције у области културе за 16,82 и Сектору за за информисање и медије за 0,12 одсто.

На дневном реду седнице су и Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план ПИО фонда за 2022. годину, Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за здравствено осигурање за 2022. годину, Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2022. годину.

Такође, на дневном реду ће се наћи и Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Националне службе за запошљавање за 2022. годину, Предлог измена и допуна Закона о буџетском систему, о допунама Закона о порезу на добит правних лица, о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана.

Посланици ће расправљати и о предлозима закона о изменама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, о буџетској инспекцији, о изменама и допунама Закона о експропријацији.

Такође, расправљаће и о изменама и допунама Царинског закона, о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2020. годину...

На дневном реду је и предлог закона о регулисању обавеза Републике Србије према ММФ по основу коришћења средстава опште алокације специјалних права вучења одобрених Одлуком Одбора гувернера ММФ од 2. августа 2021. године.

Осим економских закона на дневном реду су и предлог одлуке о разрешењу чланова Националног савета за културу, који је поднео Одбор за културу и информисање, као и предлог чланова Националног савета за културу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести