Председница Мађарске у Суботици завршила посету Србији

СУБОТИЦА: Званична посета председнице Мађарске Каталин Новак нашој земљи завршена је боравком у Суботици, где је присуствовала свечаном отварању реновиране зграде Учитељског факултета за мађарски наставни кадар.
m
Фото: Tanjug/ Aleksandra Orlic

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да посета мађарске председнице значи континуитет, оснаживање платформе коју су Србија и Мађарска заједно направиле, као и нови полет за нова времена.

Када је у питању њена посета Суботици, односно мађарској заједници, подсетио је да је то уобичајена пракса.

Одабрао сам Учитељски факултет у Суботици јер има симболику. Симболично је место због тога што је у обнављање те велелепне суботичке зграде мађарска држава уложила или дала у виду донација више од три милиона евра. У обнављању је средствима учествовала и Покрајинска влада, рекао је Пастор.

Учитељски факултет део је Унивезитета у Новом Саду, а наставу похађа око 200 студената.

Овај факултет почиње да ради у пуном капацитету, који је резултат међусобног разумевања, а симболичног је значаја због тога што подижемо нову генерацију учитеља који треба да науче нашу децу, наше унуке да нема ничега на овом простору што је битније од међусобног разумевања и отворености, казао је Пастор

Мађарска председница је претходно у Суботици била пре годину дана као министарка.

Нисам мислила да ћу тако брзо опет доћи. Председник Вучић ме је позвао, али бих дошла свакако. Много ми је драго што можемо заједно да сарађујемо, не треба да заборавимо да то није увек било тако лако. Међутим, морамо сваки дан да радимо на томе и да ојачавамо наш пријатељски однос. Захваљујем свима који континуирано раде на томе да пријатељство остане тако чврсто, казала је Каталин Новак.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести