Председник Србије допутовао у Астану, планирано потписивање више споразума

АСТАНА: Председник Србије Александар Вучић допутовао је вечерас у Астану, у званичну посету Казахстану, на позив председника казахстанске државе Нурсултана Назарбајева.
vucic
Фото: Tanjug

Авион у којем се налазио председник Србије, више министара и привредна делегација, испратили су МИГ-ови Војске Србије, који су летели уз путничку летелицу до изласка из ваздушног простора Србије.

На аеродрому у Астани, председник Србије дочекан је уз највише државничке почасти, уз присуство Гарде војске Казахстана.

Председник Назарбајев доделиће сутра шефу српске државе одликовање - Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан, док ће Вучић доделиити орден Републике Србије на великој огрлици председнику Казахстана.

Након доделе ордена предвиђен је састанак двојице председника.

Председник Вучић састаће се и с премијером Казахстана Бакитџаном Сагинтајевим, после чега ће обојица присуствовати пословном форуму "Казахстан-Србија".

Планирано је и потписивање више споразума - Споразум између Владе Казахстана и Србије о сарадњи у борбу против криминала, Меморандум о узајамном разумевању између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства развоја Казахстана у области политике младих, Меморандум о сарадњи и размени у области грађевинарства између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства за инвестиције и развој Казахстана, као и и Меморандум о разумевању између надлежних органа Србије и Казахстана у области ваздушног саобраћаја.

Председник Србије присуствоваће и церемонији полагања камена темељца за изградњу стамбеног комплекса КБ Тесла парк у Астани, као и презентацији рада Међународног финансијског центра.

У среду председник Вучић учествоваће на пленарном заседању конференције "Верски лидери за сигуран свет", на којој ће, поред шефа српске државе, говорити и председник Казахстана, председник Сената парламента Казахстана Нурлан Хигматулин, те и врховни имам Арапске Републике Египат, шеик Ахмед ал Таиеб.

Председник Вучић примио је, крајем августа, позив од свог казахстанског колеге да посети Астану, који је у писму истакао да се успостављено партнерство и узајамно корисна сарадња између две земље активно развијају.

"Желео бих посебно да истакнем сличност ставова двеју земаља о важним питањима у међународној арени. Србија се налази међу земљама које дају активни допринос учвршћивању стабилности, мира и безбедности на светском нивоу", нагласио је он у позиву.

Вучић је нагласио да је у последње три године значајно интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана, што доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње у свим областима.

Оценио је да су односи двеју земаља добри и без отворених питања и захвалио председнику Назарбајеву и казахстанском државном врху на заузимању принципијелне позиције према питању Косова и Метохије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести