Вучић на инаугурацији Ердогана: Важно што Турску имамо као савезника и пријатеља

АНКАРА: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом присуства на инаугурацији председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари, да је веома важно да имамо тако снажног регионалног партнера као савезника, а не као противника и непријатеља.
Foto Tanjug / Služba za saradnju sa medijim predsednika Republike Srbije
Фото: Фото Танјуг / Служба за сарадњу са медијим председника Републике Србије

Вучић је подсетио да му је ово трећи или четврти сусрет са турским председником у веома кратком раздобљу и да је дошао на инаугурацију у име Србије да укаже част и поштовање турској држави, народу, председнику.

Пренео је да је председник Ердоган приредио веома срдачан пријем делегацији Србије и рекао да имамо много тога да урадимо у будућности, много тога је пред нама, много планова, много заједничких ствари да решавамо које се тичу економије, политике.

Изразио је очекивање да ће сарадња две земље бити даље унапређивана, као и да ће ускоро у Србију доћи турски председник, што је, како је оценио, веома важно за будућност наше земље.

Вучић је подвукао да је веома поносан на резултат наше политике да Турску имамо као пријатеља и савезника.

Казао је да је током боравка у Анкари имао и прилику за више билатералних сусрета, међу којима су били председник Бугарске Румен Радев, председник Македоније Ђорђе Иванов, мађарски премијер Виктор Орбан, албански премијер Еди Рама, као и са чланом председништва БИХ Бакиром Изетбеговићем и многим другима.

Вучић: Са Меркел о КиМ и многим другим питањима 

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је у данашњем телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел имао прилику да објасни српску позицију по питању Косова и Метохије, а изразио је и задовољство што је у Београду у разговору са замеником помоћника државног секретара САД Питом Мароком видео да америчка администрација жели да чује и Србију.

"Имао сам јутрос телефонски разговор са канцеларком Меркел. Разумео сам и шта су и захтеви и питања Меркелове, а чини ми се да сам имао прилику да објасним и која је српска позиција и по питању КиМ и неким другим веома важним питањима", рекао је Вучић.

Он је рекао и да се захвалио због све већег броја немачких инвеститора који долазе у нашу земљу. 

"Разговарали смо о многим другим питањима, односима према прошлости. Разговарали смо о европским важним питањима, појединим нормама и правилима која морамо да досегнемо у смислу спољне политике и превелике отворености или недовољне отворености према појединим земаљама. Да не помисли неко да се причало о ко зна каквим темама које би њима биле драге", казао је он.

Вучић је, поводом данашњег разговора са Мароком у Београду, рекао да је захвалан Американцима што се чини да по први пут од када је Трампова администрација успостављена желе да нас чују.

"Не кажем да су нам савезници по питању КиМ, не кажем да је то лако, јер имају другачији поглед. Али желе да нас чују", нагласио је он.

Вучић:Са Тачијем најкраће,очекују нас тешки разговори

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Анкари да не зна да ли ће се у дијалогу Београда и Приштине постићи решење, али је нагласио да је сигуран да ће се борити за солуцију и покушати да уради све што је најбоље, као и да нас очекују поново тешки разговори у Бриселу.

Вучић је пренео да је у Анкари, где борави поводом инаугурације председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, имао кратак сусрет са косовским председником Хашимом Тачијем.

"Са њим сам најкраће причао, пошто с њим највише причам и очекују нас поново тешки разговори у Бриселу“, рекао је он.На питање да ли ће нова рунда дијалога бити пдржана 25. јула, Вучић је одговорио да је мислио да ће бити раније одржана."Ја сам мислио да ће бити раније, али немојте ме држати за реч“, казао је он.

Вучић је упитан колико је рунди потребно да би се постигло решење поручио да не зна да ли ће се уопште постићи решење."Више пута сам рекао да нисам сигуран у то. Оно у шта сам сигуран јесте да ћемо се борити за решење, да ћемо покушати да урадимо све што је најбоље", нагласио је он.

Thumbnail

Вучић: Са Орбаном висок степен сагласности

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас, у Анкари, где борави поводом инаугурације председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, имао билатерални састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном са којим је постигао висок степен сагласности.

"Разговарали смо о ситуцији у Европи, о односима који владају данас у Европи, о стратешком путу Србије и промишљању на стратешки начин где Србија и Мађарска виде своје место у будућности, како да оснажимо снаге у централној Европи и како да ојачамо нашу сарадњу, да повећамо мађарске инвестиције и присуство у услужном и банкарском сектору, али и како даље да оснажимо Србију", објаснио је он.

Вучић је подсетио да мађарски званичници на сваком месту говоре добро о Србији и позивају ЕУ да прихвате Србију као своју прву нову чланицу. 

"На томе сам завалан мађарском премијеру, влади и председнику. Са Мађарима, као што је Орбан рекао, имамо најбоље односе у савременој историји, што је веома важно имајући у виду број Мађара који живе код нас. Желим да ти људи осећају и виде колико поштујемо не само Мађаре у Мађарској, већ колико поштујемо и Мађаре који живе у Србији", нагласио је он.

Казао је да је током боравка у Анкари имао и прилику за више билатералних сусрета, међу којима су били председник Бугарске Румен Радев, председник Македоније Ђорђе Иванов, мађарски премијер Виктор Орбан, албански премијер Еди Рама, као и са чланом председништва БИХ Бакиром Изетбеговићем и многим другима.

"Ово је била добра прилика где можете много за своју земљу да урадите", закључио је Вучић.

Вучић са званичницима Мађарске, Казахстана и Бугарске у Анкари

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Анкари поводом инаугурације председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, имао је данас поподне у главном граду Турске низ билатералних сусрета. 

Вучић сесастао са председником Бугарске Руменом Радевим, премијером Мађарске Виктором Орбаном, премијером Казахстана Бакитџаном Сагинтајевим и председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем. 

Церемонији инаугурације председника Турске, према најави званичне Анкаре, присуствује око 40 шефова држава и влада. Ердогановим ступањем на дужност на снагу ступа и нови политички систем у Турској, усвојен након референдума о уставним амандманима, којим се председнику даје пуна извршна власт у земљи. 

Ердоган је, како је недавно приметио и председник Вучић је, приликом недавне посете Анкари, најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње Србије и Турске. Он је указао да је Турска највећа сила на Балкану, што је одговор онима који се питају колики је утицај Анкаре у питањима од значаја за Србију. 

Ердоган не крије да Србију доживљава као најважнију земљу на Балкану, са којом је трговинска размена у непрекидном порасту, као и инвестиције. 

Ово је иначе трећа посета Вучића Турској, пошто је био у званичној посети почетком маја, а затим је средином јуна присуствовао, на позив Ердогана, свечаном отварању гасовода ТАНАП. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести