Председник Вучић од недеље у Турској

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић отпутоваће у недељу у дводневну посету Турској где ће се састати са шефом турске државе Реџепом Тајипом Ердоганом.
aleksandar vucic tanjug
Фото: Tanjug

Та посета договорена је иначе крајем марта када су Вучић и Ердоган разговарали телефоном, после инцидентног хапшења Марка Ђурића на Косову и Метохији.
Шеф турске државе је тада рекао да високо цени хладнокрвну и мудру реакцију Вучица и власти у Србији, док је Вучић истакао да ће Србија наставити да улаже у мир и будућност, али да неће дозволити понижавање сопственог народа и државе.

Два лидера су тада такође констатовала да су билатерални односи у даљем успону и да очекују још ближу сарадњу.
Конкретније о томе свакако ће бити речи током предстојеће посете. 
То потврђује и данашње саопштење из Ердогановог кабинета у којем се наглашава да ће у оквиру посете бити одржан и први састанак Високог савета за сарадњу две земље, да ће се састанцима разговарти и о билатералним односима Србије и Турске који ће допринети региону, као и корацима које треба предузети да би се они ојачали.

Развој ситуације на регионалном и међународном нивоу такође ће бити на дневном реду.
И економска сарадња ће сигурно заузати важно место током разговора које ће председник Вучић имати са Ердоганом и другим турским званичницма наредна два дана јер како је, током посете Београду у марту рекао турски вицепремијер Фикри Ишик, Србија је за Турску кључна држава на Балкану и Србију доживљавају као суседну земљу иако немају заједничку границу.

Према његовим речима, развој Србије значи развој целог Балкана. Турске компаније желе да учествују у великим инфраструктурнин пројектима у Србији и као један од главних заједницких пројекта за реализацију у наредном периоду издваја се изградња "кружног" 
аутопута измеду Београда и Сарајева. 

Вучић је у Турској боравио крајем јануара када је учествовао на трилатералном састанку са Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем. 
Тада је Вучић рекао да је договорено да, шта год да се дешава, мир и стабилност у региону морају да буду сачувани.
Када је реч о билатералним сусретима, обе стране су као веома значајану оцениле посету председника Ердогана Београду октробра прошле године.
"Србија осећа Турску као пријатеља, тако смо се понашали, тако ћемо се понашати. Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском. Србија је била једна од првих земаља која је стала у одбрану институција у Турској када је покуšан пуч, у одбрану легалних и легитимно изабраних органа", поручио је тада Вучић.

Председник Србије ће сутра, најпре, боравити у Истанбулу, где ће га дочекати турски колега Ердоган, са којим ће присуствовати Пословном форуму у организацији Одбора за економске односе Турске.
На форуму ће се, поред двојице председника, присутнима обратити председник одбора за спољне и економске односе Турске Омер Џихад Вардан, министар привреде Нихад Зајбечки и потпредседник српске Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
У понедељак председник Вучић ће боравити у Анкари где ће најпре положити венац испред маузолеја Мустафе Кемала Ататурка, творца модерне турске државе.

Следи састанак са председником турског парламента Исмаилом Кахраманом.
Предвиђено је и полагање цвећа страдалима током неуспелог пуча 2016.године у пратњи председника турског парламента.
Председник Србије ће се затим састати са Ердоганом у Председничкој палати.
Они ће прво имати сусрет тет-а-тет, а министри билатералне сусрете, да би после тога уследио пленарни састанак делегација и потписивање билатералних докумената.

Председници Вучић и Ердоган ће се после састанка обратити медијима, а шеф турске државе ће у част високог госта из Србије приредити свечану вечеру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести