Представници мањина Хрватске и Србије данас у Вуковару

ВУКОВАР: О сарадњи на припреми и спровођењу заједничких пројеката у оквиру националних и ЕУ конкурса везаних за рад националних мањина данас су у Вуковару разговарали представници националних мањина Хрватске и Србије.
vukovar, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Посланица у српском парламенту и чланица Одбора за људска и мањинска права, Олена Папуга, је изјавила да с обзиром на то да Србија још није чланица ЕУ - не раде мањински пројекти којима би се аплицирало према фондовима, али се раде пројекти у партнерској сарадњи с неком од чланица ЕУ и заједнички аплицирају.

"Циљ овога скупа је утврдити постоје ли могућности заједничког рада на пројектима који би се односили на мултикултуралност", рекла је Папуга, пренела је ХИНА.

Додала је да Аутономна Покрајина Војводина има споразум о међународној и међурегионалној сарадњи и да је сазрело време да се он и на конкретан начин спроведе у дело, при чему је потребна помоћ и искуство Вуковарско-сремске жупаније.

Истакла је, додаје се, да би се заједнички пројекти могли односити на културу, образовање, спорт или очување језика националних мањина који су изложени јакој асимилацији.

Председник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер рекао је да Хрватска још недовољно користи новац ЕУ, па и оним који би могла за решавање проблема националних мањина и да унутар европских фондова не постоје директно мањински фондови, него подпројекти за које се може аплицирати.

Као пример је навео да је Савет за националне мањине 2007. године искористио 720.000 евра из ЕУ фондова за развој и то у сегменту локалне самоуправе.

Толнауер је истакао да треба пратити пројекте за које се расписују конкурси у ЕУ, али је додао да се конкурси не расписују за српску, русинску или било коју другу националну мањину.

Ако, казао је, неко очекује тога нема.

Оценио је да хрватска влада има разумевања за проблеме мањина и њихове потребе те да на систем у хрватском буџету по којем се финансирају мањине више нико нема примедби.

Толнауер је истакао да је Савет за националне мањине пре 17 година из свих хрватских фондова примао укупно 19 милона куна, а данас из државног буџета, односно министарстава и локалне самоуправе прима више од 126 милиоуна.

Вуковарско-сремски заменик жупана, Ђорђе Ћурчић, је рекао да Савет српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, на пример, с Министарством спољних послова и Министарством културе има добру сарадњу на два пројекта - Дечјој олимпијади и манифестацији "Песници рода свога", оба веома важна за српску заједницу у тој жупанији.

Рекао је да очекује да ће састанак представника националних мањина из Хрватске и Србије резултирати заједничком сарадњом на пројектима од интереса за мањине у обема земљама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести