Престоница културе Србије подићи ће видљивост градова

БЕОГРАД: Циљ пројекта Престоница културе Србије 2023. је да добијемо још неки град који ће бити видљив и да тако децентрализујемо културу, а у тај град ће долазити и домаћи и страни гости, рекла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.
gojkovic
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Она је истакла да се концепт ослања на дугу традицију престонице културе Европе, што ће Нови Сад бити током 2022. године.

Ту ће бити избор градова и општина које имају најбоље и културне и туристичке потенцијале. Београд и Нови Сад су искључени, а прву престоницу културе Србије изабраћемо у септембру, рекла је Гојковић за ТВ Пинк.

Додала је да постоји и конкурс Градови у фокусу, за који је ове године издвојено 350 милиона динара што је знатно више него раније.

Истакла је да ту постоји велико интересовање градова и општина којих конкурише и по 75 градова и општина.

Локалне самоуправе ту се боре за своје место, а има дивних идеја, рекла је Гојковић и као пример навела Параћин, који је добио подршку за музеј стакла где ће бити спојено индустријско наслеђе и културне потребе.

Министарство је покренуло и попис двораца у Србији који су често запуштени, казала је она.

Навела је пример дворца Фантаст који пропада, јер је фирма која је бринула о њему у стечају, а реституција дуго траје.

Требало би то да се реши и да припадне Матици Српској, рекла је Гојковић.

Говорећи о твит Биљане Лукић у коме се помиње Предраг Сарапа који је Министарство осудило, она је истакла да се не смеју правити поделе новинара на подобне и неподобне.
 

Министарство има радну групу за безбеност новинара која ће реаговати увек када неко вербално или на други начин угрожава сигурност новинара, рекла је она.

Гојковић је оценила да Драган Ђилас и његова странка деле новинаре на подобне и неподобне.

О предлогу да се паралелно уређују информативне емисије на јавном сервису, министарка је рекла да није вредан коментара.

Не знам како да прокоментаришем ту и идеју да Ђиласова телевизија добије националну фрекфенцију. То су опасни предлози за новинарство, нема то нигде у свету, рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести