Пријава против Вучића - политички памфлет и кукавички напад

Ђурић оценио да је кривична пријава коју је група интелектуалаца поднета против председника Србије због наводног угрожавања уставног поретка и целовитости Србије, кукавички напад на Александра Вучића лично и на Србију пред одлучујућу фазу борбе за КиМ
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да је кривична пријава коју је група интелектуалаца поднета против председника Србије због наводног угрожавања уставног поретка и целовитости Србије, кукавички напад на Александра Вучића лично и на Србију пред одлучујућу фазу борбе за КиМ.

Ђурић је констатацијом да пријава долази из редова представника бившег режима реаговао на на вест портала србининфо.рс да је група интелектуалаца међу којима су академик Коста Чавшки, професори Мило Ломпар и Дејан Мировић, бивши народни посланик са КиМ Марко Јакшић, Драгана Трифковић поднели кривичну пријаву против Вучића због,наводног залагања за разграничење између српске државе и јужне српске покрајине.

У саопштењу достављеном медијима Ђурић каже да је та кривична пријава правни и логички нонсенс, као и да је поднета због наводних тајних преговора са представницима Приштине који се нису догодили, а за кривично дело које се такође није догодило.

"Група паранојом или интелектуалном таштином опијених појединаца је у својој машти исконструисала политички трилер, а онда је, поверовавши да је он стваран, поднела кривичну пријаву за нешто што је плод њихове фикције", рекао је Ђурић.

Навео је да Београд преговара са представницима привремених институција самоуправе у Приштини, јер они то јесу и по међународном праву и по нашим домаћим прописима, али да у томе нема ни наговештаја признавања једнострано проглашене независности Косова.

"Ми са Приштином преговарамо зато што је то у интересу Србије и њених грађана, укључујући и оне на КиМ, али тиме не признајемо самопроглашено Косово. Као што је Черчил својевремено написао, признање само по себи не значи ништа без описа признања, јер некога можете признати као бакалина или као императора", рекао је Ђурић и истакао да су представници Приштине само представници привремених органа самоуправе у нашој Аутономној покрајини КиМ и да ће то и надаље бити.

Ђурић је рекао да поменута кривична пријава није правни документ већ политички памфлет.

Њене подносиоце и грађане је подсетио да је резултат државне политике по питању КиМ 18 повучених признања једнострано проглашене независности Косова, спречавање чланства Приштине у важним међународним организацијама и институцијама, попут Интерпола и Унеска, и што је најважније мир и стабилност због чега је, додао је, Србија добила драгоцено време да оснажи своју економију и тиме ојача и своје капацитете за одбрану државних и националних интереса.

"Иза ове кривичне пријаве, иако су међу подносиоцима и неки бивши универзитетски професори, стоји или велико неразумевање (јер не верујем да је реч о незнању), или зла намера. Надам се да је ово прво, јер неразумевање није непоправљиво", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести