Дачић: Принципи несврстаних данас још потребнији у постизању мира

ЊУЈОРК: Циљеви и начела УН дефинисани Повељом наш су важан ослонац у борби за мир и бољи свет, а суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости принципи су чија вредност не слаби, рекао је данас шеф српске дипломатије у Њујорку. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

Он је на министарском састанку Покрета несврстаних земаља приметио да су у условима крупних промена на међународном плану принципи Несврстаних још актуелнији и потребнији у непрекидном ангажману на постизању мира.
Како је рекао, Србија, као једна од наследница Југославије, настоји да у данашњем свету и даље развија односе са државама чланицама Покрета несврстаних и наставља са неговањем блиских веза са њиховим народима, рекао је Дачић, који је обраћање почео констатацијом да је Србија поносна на улогу СФРЈ и Јосипа Броза Тита у оснивању Покрета несврстаних земаља. 

"Циљеви и принципи Покрета су актуелни и данас, посебно када је реч о потреби јачања мултилатерализма и ефективне улоге Уједињених нација, што је и основна порука данашњег састанка. Суочени смо са бројним изазовима, кризе су данас међусобно повезане, њихове последице у глобалном свету су свуда присутне, што тражи и појачан рад на тражењу заједничких, глобалних одговора", рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија дубоко уверена да је мултилатерализам једини приступ који води напретку у свету растуће међузависности. Сматрамо да јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа представљају прави начин за постизање конкретних резултата. 
"Сложеност сукоба и јачање екстремизма са којима се данас суочавамо, траже јачање способности УН,  заједнички рад на остваривању предуслова за одрживи мир и развој", навео је шеф српске дипломатије.  

У том смислу додао је да смо свесни улоге коју има Покрет, посебно у демократизацији међународних односа и решавању проблема политичке, економске, социјалне, културне и хуманитарне природе. 
"Посебно је важна активност Покрета у континуираној борби за равноправност земаља и промовисање различитих потреба држава чланица на међународном плану, тражења конкретних одговора на друштвено-економске изазове земал"а у развоју", рекао је Дачић.

Оценивши да је усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године историјски догађај и јединствена прилика за бољу будућност човечанства, Дачић је рекао да Покрет несврстаних природно дели ту визију, а да њу јасно подржава и Србија.
А као национални приоритет Србије означио је постизање политичког решења за питање Косова и Метохије, јер, како је појаснио, "бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија истовремено брани и међународно право, Повељу УН-а, очување међународног мира и безбедности". 

"Србија је у потпуности посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске Уније, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора. Наша политика је одговорна, чинимо све да интереси нашег народа, али и регионални мир и стабилност буду заштићени", пренео је учесницима конференције. 

Дачић је навео и да Влада Србије од 2010. подстиче јачање односа с чланицама Покрета, да успешно спроводи пројекат "Свет у Србији", те да наставља програме стипендирања младих из земаља чланица и посматрача Покрета несврстаних, чијим је представницима на конференцији у Нујорку поручио да искрено могу да рачунају на пријатељство, добронамерност, његову личну подршку и партнерство Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести