Приобаље, пречистач и Бродоградилиште главне теме расправе око ГУП-а

НОВИ САД: Каменичка ада, Бродоградилиште и локација будућег пречистача воде, изазивали су највише полемике на јучерашњем, трећем по реду, јавном представљању Генералног урбанистичког плана одржаном у амфитеатру Спенса.
g
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Јучерашњој, пре би се рекло бурној расправи него представљању ГУП-а 2030, присуствовало је више суграђана, него на претходне две. Расправу је обележило и вређање, па чак и речи псовке које су присутни грађани упућивали једни другима.

Стручњаци “Урбанизма” су, као и претходна два пута, свако понаособ изглагали појединачно сегменте који се тичу ГУП-а 2030, а на крају су грађани постављали питања. Урбанисти су поново бранили своја решења из позиције струке, поткрепљена студијама, док су грађани бринули о последицама тих решења на квалитет живота. Могле су се чути опаске, да је план рађен за инвеститора, а не Новосађане, да је дозвољена таква врста изградње у оквиру које ће комшије гледати једни другима у купатило, до тога да ће Нови Сад бити поплављен с решењем које се нуди у ГУП-, а тиче се бродоградилишта и Каменичке аде.

У расправи се могло поново чути од аутора ГУП-а да се за Каменичку аду и Шодрош, као и оближње Бродоградилиште, даје решење којим ће бити омогућено чување простора и то градњом веслачке стазе као и да нема угрожавање одбране од поплава. Поновљено је да ће простор Бродоградилишта, који предвиђен за пословну и стамбену изградњу, бити отворен за грађане, јер по закону мора да постоји јавни приступ обали.

Како је појашњено на приобаљу Дунава су раније у оквиру важећег плана биле могуће саобраћајнице које чине блокове у којима су пословни центри. Када је почео да се ради нови ГУП, рађене су три анализе приобаље Дунава. Напоменуто је и то да је констатовано да постојећи план није урађен у складу са природним амбијентом нити садржајима.

У том смсилу евиденте су разлике, а то је пре свега очување станишта и повећање парковксе шуме. У важећем плану су 24 хектара док је у новом плану та површина повећана на 55,4 хекатара.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Поновољено је да се међународна веслачка стаза планира ширине два километра и 150 метара са 120 метра. Да би се она реализовала мора бити у брањеној зони. 

Како су урбанисти изложили највише новина било је и у такозваним општеградским центрима. Важећима документом је планирано да уколико је преовлађујућа намена на парцели пословање (више од 51 одсто), та парцела је могла бити у потпуности изграђена. Сада је та вредност преполовљена, то значи да је заузеће максимално општеградског ценрта како је појашњено 50 одсто. Учињен је по мишљењу урбаниста велики напредак, јер утиче на квалитет изградње.

Татјана Бурсаћ из “Урбанизма” је казала да је у Новом Саду планирано шест радних зона, једна на сремској, пет на бачкој страни. Север 3 на бачкој страни опредељен је за развој новог логистичког центра.

- Било је доста питања у вези са ИТ индустријом на претходним презентацијама. Очекујемо да се ова област развија у деловима градског центра али у оваквом садржају могу да се нађу и у деловима радних зона на улазним правцима. Унутар свих ових комплекса обавезно је озеленити 25 процената земљишта- рекла је Бурсаћ.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Александар Јевђенић из "Урбанизма" рекао је да ГУП предвиђа задражавање постојеће мреже бициклистичких стаза која сада износи 100 километара и најгушћа је у Србији. Планирано је повећање три пута више.

- Планирано је пет пешачко бициклистичких мостова, те укидање локалне железничке пруге Петроварадин–Беочин и претварање у туристички коридор "зелена стаза" која ће омогућити одвијање пешачког и бициклистичког саобраћаја по њему - казао је Јевђенић.


Нацрт плана у свим месним заједницама

Нацрт ГУП-а 2030, како је раније најављено, ће бити изложен у приземљу ЈП “Урбанизам”, радним данима од 9 до 14 сати, у галерији “Мацут” на Спенсу такође од 9 до 14 сати и у свим месним заједницама на територији Града Новог Сада.

Јавна седница Комисије за планове заказана је за 21. фебруар 2022. године, извештај Комисије би требао бити готово до 5. марта, око 9. марта нацрт Плана требало би да буде упућен Градском већу, а потом ће бити предложен Скупштини града на усвајање.


Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Према нацрту, висина стамбених објеката у зонама вишепородичног становања ограничава се на осам надземних етажа. Изузеци су могући на значајним саобраћајним правцима или у подручјима проширења становања - изградња на слободним теренима, и то на мањим површинама (једна парцела или један блок зграда), што би се утврдило плановима којима се разрађује Генерални урбанистички план.

У нацрт плана уводи се еколошко становање које је предвиђено између осталог и на Мајевици. Примена паметних и иновативних система се осим у изградњи објеката примењује и у изградњи инфраструктурних система.

Новим генералним урбанистичким планом предвиђа се и увођење обавезне изградње бициклане и паркинг места за будуће власнике станова у зградама.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести