Приштина обележава 12 година једнострано проглашене незаисности

ПРИШТИНА: Привремене приштинске власти обележавају данас 12 година од једнострано проглашене косовске независности одавањем почасти првом косовском председнику Ибрахиму Ругови И једном од оснивача тзв. ОВК Адему Јашарију.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/C. Vitorović,ilustracija

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, је својим сународницима самопроглашену независност косовске територије честитао на фејсбуку поруком да је “Косово данас фактор стабилности” у региону, те да се до тога дошло са, како каже, “много труда, рада И велике жртве”.

Тачи истиче и да је “Косово ослобођено од окупације И репресије Србије” захваљујући тзв. Ослободилачкој војсци Косова и уз подршку “Сједињених Америчких Држава, држава Европе, целог демократског и слободарског света, уз интервенцију НАТО” и навео да је Приштина спремна да допринесе нормализацији односа са Београдом, уз посредовање ЕУ и помоћ САД.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, прво је одао пошту првом косовском председнику Ибрахиму Ругови, који је оснивач Демократског савеза Косова,а онда је са председницом парламента Вјоса Османи обишао спомен обележје Адему Јашарију у Преказу, који се сматра центром албанске побуне.

Курти је у Преказу рекао да је то место било “главни град устанка за слободу” И да се на тадашње догађаје сећа са “чежњом И тугом, али И са великим поносом”.

Председник ДСК, Иса Мустафа, је својим сународницима 12 година од једностраног проглашења такозване косовске независности такође честитао на фејсбуку, поруком да се данас сећа “архитекте независности, историјског председника Ибрахима Ругова, команданта ОВК, Адема Јасхарија и многих бораца који су жртвовани на олтару слободе”.

„Ценимо послератне напоре за изградњу демократских институција и сталну подршку наших међународних пријатеља, САД и ЕУ”, навео је Мустафа И додао да захваљујући доприноси САД И државама ЕУ “Косово је инспирисано да постане снажна, демократска и вољена држава за своје грађане “.

Једнострано проглашење косовске независности на данашњи дан пре 12 година Приштини је међу првима је честитао албански премијер Еди Рама, који је, како је навео упутио “честитке благословљеном дану независности Косова свим Албанцима где год да су и уз вечно сећање на оне који су дали живот за овај дан”.

Уз честитку Рама је објавио И видео са тзв. Косовском химном.

Британска амбасада је у саопштењу на свом званичном сајту, уз честике поручила да ће та земља И даље бити партнер тзв. Косова.

Приштинска Газета Експрес пише данас да је распад бивше Југославије почео на Косову, те да се очекује да ће се управо ту И завршити.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести