Приштина објавила Предлог резолуције о дијалогу са Београдом

ПРИШТИНА: Наставак дијалога, уз посредовање Брисела, за Приштину ће бити прихватљив само ако његов завршетак резултира обостраним признањем државности, чланством Косова у Уједињеним нацијама, Европској унији и НАТО-у, предвиђено је Предлогом резолуције о наставку дијалога са Београдом.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Предлог, који је израдила група СДП-а, објавила је ТВ Кљан Косова и он ће се наћи на дневном реду једне од наредних седница косовског парламента.
Како се наводи, под процесом дијалога и преговора се подразумева "ефикасан и једини начин за постизање одрживог, свеобухватног, међународно прихватљивог и правно обавезујућег споразума између две државе-суседа".

Према том предлогу три су фундаментална питања која формирају оквир, садржај и карактер процеса дијалога и свеобухватног споразума: “територијални и унитарни карактер државе Косово, стратешки интерес државе Косово и Република Косово је државно уређење парламентарне демократије и секуларног друштва унутар мулти-културне традиције. 

Скупштина, наводи се, неће подржати разговор који, како се наводи, "не узима у разматрање и оспорава структуралне и идентитетске основе државе Косово".
Предвиђено је да косовска скупштина изгласа Закон о дијалогу, којим ће бити обезбеђена правна валидност и законско санкционисање садржаја Платформе за дијалог, као и одговорности представника приштинског тима у преговорима.
Предлог резолуције предвиђа обезбеђивање ширег политичког консензуса политичких партија, а у израду Платформе био би укључен И један представник парламентарне опозиције.


Харадинај: Такса се не укида

Косовски премијер Рамуш Харадинај поновио је  данас став косовске владе да  таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ остају на снази.
Харадинај је изразио изненађјење поводом става опозиционих партија око тог питања, истичући партију Исе Мустафе, преноси РТК2.

"Од одлуке о такси сада видимо да постоји жеља да ова одлука не остане на снази. Мислим да морамо да се помиримо са стварношћу. Одлука о такси се не мења. Ако неко има дуг према Србији нека га другачије врати. Такса се не укида", навео је Харадинај који тврди да је, напротив, одлучност грађана у вези тога ојачала.


Предвиђено је формирање и Одбора за израду Платформе за дијалог чији чланови би били из преговарачког тима и цивилног друштва изабраних у парламентарној процедури.
Такође, предвиђени су и рокови за израду и функционализацију Платформе и Закона о дијалогу, а преговарачки тим би био у обавези да у року од 30 дана скупштини достави нацрте Платформе и Закона о дијалогу.

Иначе, тим Приштине за дијалог са Београдом, који се у Предлогу резолуције назива “државна делегација” имаће овлашћења и ексклузивно право да саопштава и јавно интерпретира поступке, садржај и постигнућа у том процесу.
Тим ће чинити политички представници које ће изгласати парламент, а предводиће га два представника - по један из владајуће коалиције и представник опозиције и они ће бити изабрани у парламенту.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести