Приштина разочарана исходом гласања у Дубаију

ПРИШТИНА: У првим реаговањима после дебакла на гласању за пријем такозваног Косова у Интерпол, Приштина окривљује Беград за тај неуспех.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, ilustracija

Влада Косова саопштила је да Косово није примљено у чланство и изразила дубоко разочарење што је Косову онемогућено да постане део светске породице полиције, која се бори против транснационалног криминала.

"Дивља кампања Србије је још једном је доказала свој карактер против Косова и против идеје о нормализацији односа са Косовом, тим пре ако се узме у обзир да је ово чланство било техничко, а не политичко", наводи се у саопштењу Владе, преноси приштинска Коха.

Како је наведено гласање против пријема Приштине у ову организацију користи "само злочинцима и криминалцима".

"Косово ће наставити са консолидацијом својих институција и у блиској будућности ће постати пуноправни члан Интерпола", наводи се у саопштењу.

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадина изјавио је да је разочаран после неуспеха Косова да се учлани у Интерпол и на свом Фејсбуку објавио саопштење косовске Владе у којој се за тај неуспех криви Србија.

Посланик косовске скупштине Иљир Деда изјавио је да је боље повући се из надметања ако се зна да нема довољно подршке.

"Неуспех уласка у Интерпол је још један ударац у низу које је Косово добило, после дебакла око чланства у УНЕСКО. Не иде на част ниједној земљи која је гласала против тога да Косово остане ван глобалне мреже у борби против криминала. А што се тиче наших представника, боље би било да се повучемо из надметања ако се зна да нема довољне подршке, него да доживимо такав пораз", рекао је Деда,а преноси Коха.

Он закључује а ће сада овај неуспех бити експлоатисан гласовима унутар и изван Косова због "корекције границе" и за сваки споразум са Србијом ". 

Тачи: Победника нема, а Косово је губитник

ДУБАИ: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да је разочаран због одбијања захтева Косова за чланство у Интерполу.

У изјави за медије из Дубаија, Тачи је рекао да данас нема победника, али је признао да је Косово губитник.

Фото: UN, arhiva

"У процесима интеграција, ту смо где смо у околностима које захтевају промишљање, у околности притиска од Србије на Генералну скупштину Интерпола. Желим да захвалим државама које су нас подржале. Косово има свој пут као независна држава. Данашњи неуспех показује искуство једне велике посвећености полицији и институцијама", рекао је Тачи.

Додао је да данас нема победника, али да слободно може рећи да је Косово губитник, али уједно и Србија.

"Јер, победио је само организовани криминал", изјавио је Тачи, преноси портал Инсајдери.

Даље, председник је рекао да не одустаје од дијалога и финалног споразума са Србијом.

"Косово и Србија не треба да спрецавају једна другу на својим путевима", казао је Тачи и додао да је Интерпол механизам реда и закона.

Косово је желело да буде гарант мира и борбе против тероризма и сајбер-криминала.

"Треба још једном појаснити јавности, да Косово и Србија, уместо што спрецавају једно друго на њиховом путу, треба да постигну конацни споразум", навео је Тачи.

Додао је да је гласање за пријем Косова у чланство Интерпола било тајно, али и да постоји могућност да су државе које су признале косовску независност гласала против његовог чланства, што је лоша вест.

Хоти: Нећемо одустати 

ПРИШТИНА: Шеф парлментарне групе најутицајнијег Демократског савеза Косова, Абдулах Хоти, оценио је да је дебакл, које је Приштина доживела на Генералној скупштини Интерпола у Дубаију разочарање за Косово, али и, како је рекао, неуспех за безбеднос на Балкану. 

"Нећемо стати док не будемо део Интерпола и свих међународних организација. Ово је разочарење за Косово, али и неуспех за безбедност на Балкану. Агресивна дипломатија Србије, заједно са вредностима које се крећу на евроатлантској геополитици у региону, је сјајна", навео је Хоти на свом Фејсбуку.

Он је рекао да ово одбациваје захтева треба да послужи за наук.

"Морамо да будемо јединствени у ономе што тежимо и да убедимо све који су доследни изградњи косовске државе, безбедности и просперитета за све...", навео је Хоти.

Пацоли: Много учињено, награда изостала 

ДУБАИ: Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је данас, реагујућина дебакл Приштине на Генералној скупштини Интерпола у Дубајиу, да су косовске институције учиниле много за чланство у ту међународну полицијску организацију, али да је награда изостала. 

И он је оптужио Београд због овог неуспеха, истакавши да је "Србија без икаквог оружја водила овај безобзирни рат", пренели су приштински медији.

Пацоли је на конференцији за новинаре рекао да данас нема победника и да то није ни Србија.

Жао му је, казао је, због свега што је Приштина учинила, а што данас није награђено.

"У овим условима је тешко осигурати две трећине. Верујем да се не треба обесхрабрити и да треба инсистирати на јединствеу политичких странака убудуће", рекао је.

Он је истакао да ће Приштина и даље бити конструктивна, те да ће дати велику важност дијалогу са Београдом.

Опозиционе странке, међутим, мисле другачије и сматрају да Пацоли и сви они који се сматрају одговорним за данашњи неуспех треба да поднесу оставку.

Генсек Интерпола: Србија уцењивала запослене 

ПРИШТИНА/ДУБАИ: Генерални секретар Интерпола Јирген Шток тврди да је Србија, путем медија, уцењивала запослене у тој међународној полицијској оргаизацији у вези са захтевом Приштине за чланство, пише приштинска Газета Еџпрес с. 

Шток је то рекао након што је на Генералној скупштини у Дубаију по трећи пут одбијен захтев Косова за чланство у Интерполу.

Он је, како се наводи, такође говорио о критеријумима које је потребно испунити за чланство у Инерполу и истакао да је апликација Приштине била комлетна.

Према признању косовских политичких лидера, Приштина је много учинила да би остварила пријем у чланство Интерпола, али да тај труд данас није награђан.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести