Приштина: Забрана уласка на КиМ свим српским политичарима

ПРИШТИНА, БЕОГРАД: Министарство спољних послова Косова неће дозволити ниједном званичнику из Београда да посете Косово, објавио је данас РТК.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Заменик министра спољних послова Косова Јетљир Зиберај рекао је да је та одлука "уследила после напада и претњи српске политике према Косову".

Он је рекао да је Београд покушао да изазове хуманитарну кризу на северу Косова, која је претња за српско становништво и присиљава Србе да затворе своја предузећа "само због неких политичких циљева Београда".

Зиберај је додао да због тога Министарство неће дозволити ниједном званичнику из Београда да посети Косово и да ће "сви захтеви бити одбијени све док се такво понашање настави".

Дачић: Потез Приштине још један шамар ЕУ и међ. заједници

Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на Косово је потез без преседана и још један шамар, не Београду већ пре свега Европској унији и међународној заједници, која срамно ћути на кршење свих цивилизацијских норми које годинама спроводе Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, изјавио је потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.                 

Пошто су наш народ на Косову и Метохији оставили без лекова и хлеба, бранећи своје сулуде таксе, овом забраном практично желе да га још више изолују од било каквог утицаја Београда, рекао је Дачић за Новости.                  

Он тврди и да термин за овај потез - није случајан.                 

Све су ово урадили само два дана након потписивања споразума између такозваног Косова и Албаније којим се две стране практично обавезују на вођење заједничке спољне политике. Тај уговор је арматура у темељима 'велике Албаније" коју несметано зидају у срцу Европе, док се истовремено српским званичницима забрањује да се крећу по територији сопствене државе, навео је Дачић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести