Привредна сарадња АП Војводине и кинеске провинције Хебеј

НОВИ САД: Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње између АП Војводине и кинеске провинције Хебеј потписали су председник Покрајинске Владе Игор Мировић и председавајући Кинеске народне политичке конференције Комитета провинције Хебеј Је Донгсонг.
mirovic kinezi
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

То је означило почетак, како су рекли, конкретне сарадње Војводине и те кинеске провинције у неколико најважнијих области, пре свега економске.

Кинеска провинција у Хебеј има више од 75 милиона становника и десет пута већи бруто друштвени производ од Србије и велика је част и привилегија развијати сарадњу са овом кинеском провинцијом, рекао је Мировић.

Он је навео да није реч само о протоколарном потписивању декларације, већ она представља почетак конкретне сарадње у области привреде, културе, туризма, образовања, од чега ће грађани Војводине и Хебеја имати користи.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Он је подсетио да АП Војводина сарађује са 39 провинција из целог света, те посебно указао на значај сарадње са кинеским провинцијама, илуструјући то речима председника Кине Си Ђинпинга, који је оценио да "Кина има челично пријатељство са Србијом".

Ми желимо да такво пријатељство унесемо и у нашу сарадњу и већ у новембру ће наша делегација учествовати на Сајму дигиталних технологија у Хебеју, а у мају ће делегација ове кинеске провинције бити гост Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, рекао је Мировић.

Председавајући Кинеске народне политичке конференције Комитета провинције Хебеј Је Донгсонг рекао је да Србија Кини стратешки пријатељски партнер.

Србија је прва земља која се придружила у оквиру иницијативе 'Један појас, један пут' и Механизма 16+1. Пољопривреда и туризам су области где има највише простора за нашу конкретну сарадњу, а договорене посете су потврда тога, рекао је Је Донгсонг.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести