Програм прославе 100. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији Покрајинска влада ће 24. и 25. новембра низом манифестација у Новом Саду обележити те значајне јубилеје.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Тим поводом, у суботу 24. новембра у 10.00 часова у Змај Јовиној и Дунавској улици биће отворена Интерактивна поставка „1918“ коју ће чинити више мултимедијалних и других целина, посвећених најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Истог дана, на Тргу слободе у 21.00 час, биће одржан концерт на којем ће наступити Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски биг бенд оркестар и Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине.

У недељу, 25. новембра у 10.00 часова биће отворен "Музеј присаједињења Војводине Краљевини Србији" који ће чинити стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, али и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.Отварању Музеја претходиће наступ Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.

Откривање споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу, суверену Краљевине Србије у тренутку присаједињења и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји српског народа, биће уприличено у 11.00 часова на Тргу Републике.

Том приликом, глумац Лазар Ристовски говориће одломак из говора Краља Петра I Карађорђевића српској војсци код Призрена.

Централни догађај обележавања 100. годишњице присаједињења је Свечана академија у Српском народном позоришту у присуству највишег државног врха Републике Србије.На академији ће заједнички наступити Војвођански симфонијски оркестар, Београдска филхармонија и Хор Опере Српског народног позоришта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести