Програм Уједињене демократске Србије: Србија у ЕУ

БЕОГРАД: Коалиција под називом "Уједињена демократска Србија", коју чине организација "Србија 21", Странка модерне Србије, странке окупљене у Војвођански фронт и Грађански демократски форум (ГДФ), представили су данас програм са којим ће изаћи на изборе на свим нивоима, а као главне идеје око којих су се окупили, истакли су напредовање Србије ка ЕУ и политичку борбу против садашње власти.
ujedinjena demokratska srbija, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Марко Ђуришић из "Србија 21" казао је да је за ту коалицију заједничка борба за европске, модерне и демократске вредности Србије и да желе да заступају грађане који ће изаћи на предстојеће изборе и поред свих, како наводи, притисака, претњи, дезинформисања.

Упитан да ли коалиција има програм за решавање косовског проблема, Ђуришић је истакао да су једино сигурни у то да се до тога може доћи само кроз дијалог Београда и Приштине, који би, према њиховом мишљењу, требало да се води кроз посредовање ЕУ.

"Тај дијалог не може да се води нетранспарентно и тајно", казао је Ђуришић и навео да ће се залагати да парламент буде место на којем ће се о томе дискутовати.

Упитан да ли у коалицији "постоји места за Либерално демократску партију (ЛДП)", Ђуришић је казао да ЛДП није део коалиције Уједињене демократске Србије и неће бити то ни на предстојећим изборима, а да ће од чланова Демократске странке само Гордана Чомић бити на њиховој листи.

Александар Оленик из ГДФ казао је да коалиција Уједињена демократска Србија грађанима пружа "трећу опцију - између власти и националиста, и са једне и са друге стране" и да нуди борбу за западну Србију.

Упитан о литијама у знак протеста против Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, Оленик је казао да црква не би требало да се бави политиком ни у једној земљи, нити би требало да организује протесте.

"Црква треба да плаћа порез и да се бави верским питањима, а не политиком, како у Србији, тако и у Црној Гори и целој Европи", казао је Оленик.

Татјана Мацура из Странке модерне Србије навела је да се на основу кратког периода колико је СМС бојкотовала рад парламента видело да су праве одлуке биле прекид бојкота, враћање у парламент и учешћу на изборима.

"Показали смо да је могуће да се кроз институције мења систем и мислимо да је борба кроз институције у сваком смислу незамењива", казала је Мацура.

Према њеним речима, у коалицији су они који су се окупили око жеље да недвосмислено наставе пут Србије ка Европској унији.

Бојан Костреш из ЛСВ-а рекао је да је целом Војвођанском фронту драго што су нашли савезнике у централној Србији са којима ће се, како каже, заједно борити да буду алтернатива националистичкој и централистичкој власти Александра Вучића, али и националистичкој и централистичкој опозицији.

Према његовим речима, групација су која жели да се на законом прописан, парламентарни начин, кроз изборе, иако су изборни услови лоши, супротставе постојећој политици.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести