Представљен програм обележавања присаједињења Војводине Краљевини Србији

На свечаности у згради Покрајинске владе, приређеној поводом промоције едиције „Пречански Срби до слома Аустроугарске”, председник Покрајинске владе и организационог Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења војвођанске области Краљевини Србији Игор Мировић је представио активности којима ће током целе године бити обележаван јубилеј присаједињења.
Predstavljen program obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Foto: dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Представљен програм обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији Фото: дневник.рс/Б. Лучић

Мировић је рекао да ће у Музеју присаједињења сталну поставку чинити пет збирки докумената, фотографија, предмета, плаката и штампе који су трајно сведочанство велике борбе за остварење великог циља. Подсетимо, у току је уређење музеја на око 220 квадратних метара у некадашњим канцеларијама Архива Војводине у Дунавској улици и биће отворен до 25. новембара, датума када је Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу.

Мировић је најавио да ће, у оквиру програма обележавања јубилеја, у мају бити одржана свечана седница Покрајинске владе у Сремским Карловцима, којом ће се обележити достигнућа и одлуке Мајске скупштине из 1848. године. Председник Покрајинске владе је најавио и издавање капиталне едиције „Српска књижевност у Великом рату”. О тој теми с више аспеката ће у Матици српској бити одржан научни скуп. 

У мају ће бити одржана свечана седница Покрајинске владе у Сремским Карловцима, којом ће се обележити достигнућа и одлуке Мајске скупштине из 1848. године

Велики јубилеј је повод и да се присаједињење овековечи и играним филмом, који ће премијерно бити приказан у новембру, као и позоришном представом, а добиће и посебно место на друштвеним мрежама кроз пројекат тридесетак кратких документарно-играних филмова о личностима и догађајима који су одлучујуће допринели остварењу националног сна о присаједињењу. Мировић је навео да ће у Новом Саду у новембру бити откривен споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, биће одржана свечана седница Скупштине Војводине и свечана академија у Српском народном позоришту. Обележавање јубилеја на иницијативу председника Србије Александра Вучића ће се заокружити великом академијом у Београду.

Мировић се на представљању едиције „Пречански Срби до слома Аутроугарске” захвалио на великом и значајном подухвату као и учешћу у промоцији члановима организационог Одбора, члановима Покрајинске владе и ауторима.  

Промовисана едиција „Пречански Срби до слома Аустроугарске”

„Велика ми је част да се обратим свима вама на промоцији едиције „Пречански Срби до слома Аустроугарске”, једног заиста значајног капиталног издавачког подухвата који је данас овде пред нама у згради Покрајинске владе и представља се јавности“, рекао је Мировић.

Едиција обухтава десет књига у издању новосадског „Прометеја” и РТВ-а. Аутори Дејан Микавица, Горан Васин, Ненад Нинковић и Саша Марковић у својим књигама говоре о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака Јаше Томића, Светозара Милетића, Јована Суботића, Лазе Костића, Светозара Прибићевића, Никанора Грујића, Васе Стајића, Тихомира Остојића, Јована Јоце Лалошевића у њиховој пожртвованој борби за остварење националних идеала, чиме попуњавају део српске историографије о Пречанским Србима у Аустроугарској монархији.      

„Сви поменути и многи други наши великани су били истрајни неимари и претече онога што се догодило 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, којом је означен почетак епохе слободе и свеобухватног просперитета чије плодове сви ми и данас уживамо“, истакао је Мировић.

„Зато је обележавање стогодишњице тог грандиозног догађаја, којем ћемо посветити целу ову 2018. годину, не само наш војвођански пројекат него и свесрпски.“

Како је навео, зато је почасни председник организационог Одбора, председник Србије Александар Вучић и зато се у већину пројеката које Покрајина припрема укључило Министарство културе и информисања.

У Новом Саду ће у новембру бити откривен споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу

„Зато су, најзад, у том обележавању с нама сви којима су на срцу слобода, напредак и мир, без обзира на то којој нацији или вери припадају“, нагласио је председник Покрајинске владе.       


Дужност да развијемо праву меру поштовање

Директор „Прометеја” Зоран Колунyија је рекао да је у прошлости направљена провалија између предака и потомака и да је тај јаз огроман.

„Напор који чине Покрајинска влада, Музеј Војводине, РТВ и наши аутори заслужује примерену афирмацију. Уверен сам у то да је наша дужност да градимо једну историјску и моралну вертикалу, да говоримо о онима који су били, да знамо шта говоримо деци који долазе и да развијемо праву меру љубави и поштовање према оном што је добро.“


Директор новосадске издавачке куће „Прометеј” Зоран Колунџија је оценио да су књиге прави и достојан споменик и захвалност онима који су се жртвовали за наше добро. Он је навео и да већи део народа ни данас не зна како се овде живело пред Први светски рат и зато је веома важно да се сви заједно боримо против незнања. Јер, како је додао, кроз већи део 20. века није се дозвољавало да се многе ствари из прошлости знају већ је много тога било засновано на такозваној договореној историји.

„Акценат на братству и јединству је гурао под тепих историјске чињенице и није дозвољавао да се формира права историјска свест у народу“, рекао је Колунџија.

„Безмало је требало да се стидимо етничког порекла и борбе и жртава наших предака за бољи положај и живот.“

Генерални директор РТВ-а др Миодраг Копривица је рекао да је Радио-телевизија Војводине преко тог пројекта препознала потребу да се укључи у обележавање 100 година присаједињења. Такође је видела и професионалну могућност и изазов да оно што је у представљеним књигама записано, буде забележено у документарном филму, евентуално у некој краћој серији и радио-драми.

На промоцији едиције говорили су и Дејан Микавица и Горан Васин.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести