Пророковић: Косово у УН би угрозило геополитички положај Србије 

БЕОГРАД: „Србија ни под којим условима не сме дозволити пријем Косова у Уједињене нације (УН), јер би то угрозило њен геополитички положај и отворило би бројне друге проблеме, каже сарадник Института за међународну политику и привреду Душан Пророковић.
Prorokovic Dusan/Tanjug
Фото: Tanjug

"Ако они буду примљени у понедељак, у уторак ће нас тужити Међународном суду правде за геноцид. У среду ће аплицирати у НАТО, у четвртак ће бити примљени у НАТО, а у петак ће инструментализовати питање Бујановца и Прешева кроз структуре НАТО", наводи Пророковић како види један од могућих неповољних сценарија.

Пророковић је истакао да Србија тада неће имати проблема са Владом у Приштини него са целокупним НАТО.

Према његовим речима, косовско питање је данас актуелније у свету него 2008. године када су Албанци једнострано прогласили независност.

"О Косову се говори, а Србија се итекако пита. У неком тренутку ће морати да се нађе свеобухватно решење за све сличне или идентичне конфликте у свету. Тај тренутак још није дошао, а када ће, ми то не можемо предвидети", рекао је он новинарима у паузи међународне конференције "Косово и Метохија: Суи генерис или преседан у међународним односима".

Пророковић је закључио да би пријем Косова у УН представљало опасно "играње" у геополитичком контексту са будућим позиционирањем Србије како у регионалним односима, тако и укупним међународним односима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести