Протест испред Министарства; Недимовић: СзС, а не пољопривредници

БЕОГРАД: Пред Министарством пољопривреде у Беогаду данас пре подне протестовала је група људи, што је представљено као протест пољопривредника, а министар Бранислав Недимовић каже да су пред зградом биле присталице Савеза за Србију, а не пољопривредници.
nedimovic
Фото: Tanjug/Z.Žestić

На улазу у зграду где је Министарство пољопривреде у Немањиној улици, десетак људи је извело перформанс тако што је бацало храну: оставило млеко, шљиве и пшеницу.

Министар Недимовић међутим истиче, да то нису били пољопривредници.

"Дошли су неки људи, њих 10 или 11 из СзС, Ђиласова лева и десна рука, Булатовић и Веселиновић и извели неки перформанс. У Србји људи у пољиопривреди не знају шта је перформанс, већ само знају за крвави рад који доноси добре резутлате, као ових дана у пшеници", рекао је Недимовић за Пинк.

Недимовић је пренео да су испред министарства бацили литар и по млека, као и шљиве и сточну храну.

"Не може људи храна да се баца. Мене је још мој покојни деда Јова научио да се храна не баца и зато сам са сарадницима из министарства покупио све ово", навео је Недимовић.

Наглашава да људи крваво раде за то млеко и да једна наша пољпривредница из Банатског Карађодејва мора у пет сати ујутру да устане због тога.

Недимовић наводи да је то што су урадили испред улаза у зграду антипропаганда пољопривреди, "само зато што су они људи који су видели храну само на Имлековој амблажи и који долазе из неких елитних квартова".

Министар истиче да тај протест нема никакве везе са пољопривредницима већ искључиво да је реч о једној политичкој групи.

"Врата нашег министраства су отворена 24 сата за сваког пољопрвредника. Преходних година су били проблеми са ценом малине, а данас је она 215 динара и пуно ми је срце било када су ми рекли малинари из Ариља да је цена боља него икад". Додаје да јесте мало слабији род за двадесетак одсто.

Каже да је цена пшенице, на пример, 19 динара са ПДВ-ом, што је за динар боље него претходне године, а рок је за десетак одсто већи псенице него претходне гоидне.

Недимовић додаје да нисмо имали такав квалитет пшенице у последњих 15 година и да је код нас већ цена него било где на међународном тржишту.

Истиче да имамо у овој жетви брашна и пшенице за наредне две године и да можемо да извозимо.

"Имаћемо 2,8 милиона тона пшенице, а за Србју је довољно 1,3 или 1,4 милона тона".

Недимовић каже да је још боља ситуација са кукурузом, сојом и сунцокретом и да ће пољопривреда "мушки" допринети српском БДП-у.

"Замолио сам све наше пољопрвиреднике да разумеју да су ово дошли неки људи који желе да науде Србији и који просипају српску храну. Молим политичке неистомишљенике да то не раде, јер тако бацају љагу на српску пољопривреду", поручио је Недимовић.

Министар Недимовић је са сарадницима из Министарства пољопривреде сакупио све све што је било бачено од хране током протеста.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести