Протест: Потписивање Уговора, Прелевић: Или ми или они

БЕОГРАД: Учесницима протеста "1 од 5 милиона" у Београду вечерас је понуђен на потписивање "Споразум са народом", документ Савеза за Србију, а грађани позвани да потписане примерке убацују у кутије постављене на месту окупљања и испред Дома Народне скупштине. 
protest, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, ilustracija

Споразум је окупљенима прочитао новинар Срђан Шкоро.

Он је рекао да тим документом опозиција гарантује да ће наставити борбу за поштене изборе и слободне медије, али да неће учествовати у изборима који би се одржавали под садашњим условима, нити у раду републичке и локалних скупштина.

Следећи говорник, адвокат Божо Прелевић затражио је у име демонстраната да власт поштује Устав, законе и прихваћене конвенције, који гарантују право на правовремене информације, независни суд, демократске институције, фер изборе. 

"Грађанска одговорност нам налаже да не смемо да останемо заглављени у генерацијским неуспесима и чекати да неко други поспреми нашу кућу. Ми само хоћемо да се апсолутни владари наших живота и слобода не врате никада више ни у једном облику", рекао је Прелевић.

Слобода, истина и правда су, навео је, минимум од ког неће одустати, а председник Србије греши што мисли да ће протести посустати јер је, каже Прелевић, заборавио да је учесницима демонстрација "кондициони тренер" био Слободан Милошевић.

"Србија је устала. Или они или ми", поручио је Прелевић.

Грађани су носили транспаренте на којима је, између осталог, писало "Доле Вучић, доле капитализам", "Војско, полицијо, зауставите издају, браните Устав, станите уз народ". 

Након обраћања, окупљени су кренули у протестну шетњу Васином улицом, преко Теразија до Лондона, одакле су скренули лево у улицу Кнеза Милоша, где су палили бакље, а шетњу су завршили испред скупштинског здања. 

На протесту се поново појавио Срђан Ного из Двери, са вешалима, што је и забележио на свом Твитер налогу.

Међу окупљенима били су и председник и потпредседници Народне странке Вук Јеремић, Никола Јовановић и Санда Рашковић Ивић, председник Двери Бошко Обрадовић, ДС Зоран Лутовац...

На протесту је био и "Леви блок", скуп савеза неколико левичарских организација, који се, како су рекли, противе томе да СзС преузме протесте и искористи их за своје циљеве.

На платоу испред Филозофског факултета неко је поставио и транспарент на којем је писало: "Оливера Ивановића су убили ваши спонзори, Харадинај, Весељи, Љимај".

Први протест у Београду одржан је почетком децембра, под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућени захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановица, нападачи на Стефановића, а касније су додати захтеви да оставке поднесу министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести