Протест Срба у Митровици, Грачаници и Штрпцу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Испред Канцеларије ЕУ и Еулекса у Косовској Митровици окупили су се грађани на протесту против уведених такси Приштине, какав ће данас у подне бити одржан и у Грачаници и Штрпцу, под називом "Свесрпски сабор".
protest, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović ilustracija

Грађани носе заставе Србије, као и транспаренте "Деца су нам гладна", "Стоп насиљу Приштине", "ЕУ отвори очи", "Немамо лекове", "Помозите нашим бебама", "UNICEF help", "Не гурајте нас у гета", као и заставе синдиката "Трепче". 

Раније данас потпредседник Српске листе Игор Симић је рекао да ће Срби са КиМ на миран и демократски начин изразити протест против дискриминаторских мера Приштине уведених пре скоро две недеље. 

"Биће то најмасовнији протести до сада и позивам грађане да се одазову у што већем броју", казао је Симић. 

Протесту у Косовској Митровици требало је да се придруже и кошаркаши "Партизана", али су руководство и играчи клуба заустављени пре подне на административном прелазу Јариње, где им није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије.

Они су се упутили на КиМ како би подржали Србе у протесту, али и да у Лепосавићу одиграју пријатељски меч са кошаркашима "Трепче", братским клубом "Партизана" од 2014. године. 


Козареву није дозвољен улазак на КиМ

Заменик директор Канцелације за КиМ Душан Козарев заустављен је данас на административном прелазу Јариње и није му дозвољен улаз на Косово и Метохују. 

Како је Козаров рекао за Танјуг, на прелазу су му пренели да имају забрану уласка за њега, "са јасним именом и презименом" и он је кренуо назад, ка Рашки са Јариња.

"Кренуо сам на данашњи скуп на КиМ, а око 11.10 смо били на Јарињу. Ту смо затекли возила делагације КК Партизна и представнике медије. Људи из клуба су нас обавсетили да и њих задржвајау и да не могу да прођу", рекао је Козарев.

Додао је да је он затим кренуо ка приштинској страни прелаза, да проба да се запути ка Косовској Митровици, али да су му рекли да имају забрану уласка за њега.


Ракић: Европо, отвори очи

Председник Кризног штаба Горан Ракић позвао је данас ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мере.

Ракић је, на протесту у северној Косовској Митровић, рекао да су се Срби окупили да пошаљу поруку ЕУ и међуанродној заједници, као и свима који одлучују о нашим животима, о томе да ли ће насас деца сутра имати храну, лекове, будућност.

Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

„Европо отвори очи. Данас можда са ове говорнице обратиће се појединци, али имајте у виду да ово нису наше личне поруке, већ је проглас српског народа“, нагласио је он.

Ракић је рекао да је ово последњи тренутак да ЕУ, која је преузела одговорност на себе да се поштује закон, и прибегне дипломатским инструментима.

Српски народ ће наставити да се бори до последњег дана против мера Приштине, јер одлазак није опција.

Упозорио је да је српски народ на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестају храна и лекови.

Међународна заједница, према његовим речима, пала је на испиту да најоштрије реагује када је Приштина увела таксе од 10 одсто, да би потом увела потпуну блокаду.

Приштина је, како је нагалсио, одабрала пут дестабилизације, и поигравања са стабилношћу и миром.

Истакао је да рачуна на подршку владе у Београду и изразио уверење да Србија никада неће дозволити нови егзодус Срба са Косова и Метохије.


Тодосијевић међународној заједници: Уразумите ваше чедо

Министар у косовској влади у оставци Иван Тодосијевић поручио је данас приштинским властима да престану са провокацијама и укину таксе, а међународној заједници да уразуми "своје чедо". 

Тодосијевић је на протесту Срба у Косовској Митровици рекао да српски народ у Северној Митровици неће узмаћи пред идејом формирања војске Косова, а циљ формирања те војске је, каже, да окупира северни део Косовске Митровице и изврши етничко чишћење.

Каже да се "мезимче" међународне заједнице отргло контроли, али да Срби на КиМ, иако немају оружје и дуге цеви, имају "срце".

Тодосијевић је рекао да ће Срби на КиМ бити мирни и достојанствени у својим протестима да се укину приштинске таксе.


Проглас српског народа на КиМ: Позив ЕУ да уразуми Приштину

Последњи је тренутак да ЕУ прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се привела разуму Приштина, која је одабрала пут дестабилизације и неодговорног поигравања са крхким миром на Косову и Метохији, истиче се у Прогласу српског народа са КиМ.

Текст Прогласа, који је на данашњем скупу у Косовској Митровици прочитао председник Српске листе Горан Ракић гласи:

"Српски народ на Косову и Метохији се овим путем још једном обраћа Приштини и међународној заједници са једним јединим захтевом: антицивилизацијске и дискриминаторске таксе од сто одсто на робу из централне Србије морају одмах да буду укинуте. Њихово увођење је опасан ударац миру и стабилности у региону, и најдиректнија претња опстанку српског народа на Косову и Метохији. 

Последњи је тренутак да Европска унија, која се, посредством своје мисије али и улогом коју је преузела у преговарачком процесу Београда и Приштине, учинила одговорном за успостављање владавине закона и демократског друштва на Косову и Метохији, прибегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се Приштена привела разуму.

Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

Ми од наше борбе за правду и опстанак не можемо да одустанемо и победа нам је једина опција, зато ће српски народ наставити да се против фашизма Приштине бори до последњег даха мирним протестима, будући да нам одлазак са огњишта није опција. 

Српски народ на Косову и Метохији налази се на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестаје нам и хране и лекова, и све се то догађа пред очима европске јавности, која је пала на испиту пропустивши да најоштрије реагује онда када је Приштина увела таксе од десет одсто, да би потом успоставила и потпуну блокаду увођењем такси од сто одсто.

Приштина је одабрала пут дестабилизације и недговорног поигравања са крхким миром на Косову и Метохији, а примарни циљ је, уверени смо, не вршење економских притисака на Београд, већ ширење панике међу српским народом и његово исељавање са ових простора. 

Због тога, ЕУ и земље које су признале једнострано проглашену независност Косова имају додатну обавезу да се најозбиљније и најургентније позабаве антиевропским, одметничким режимом у Приштини, и његовим сталним покушајима да се на терену продубе међунационалне омразе и изазову сукоби.

Слике паљења српских производа на ломачама јесу најозбиљније упозорење Бриселу и европским престоницама, јер су на тај начин у политичку праксу у самом предворју ЕУ враћене методе из најмрачнијих и најтрагичнијих епоха историје нашег заједничког континента. 

Као и до сада, рачунамо на пуну подршку Владе у Београду нашим мирним али непоколебљивим протестима, и уверени смо да Србија никада неће допустити нови егзодус српског народа са Косова и Метохије".
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести