Протести у ЦГ- инциденти, хапшења, сузавац и каменице

ПОДГОРИЦА, ВАШИНГТОН, ЛОНДОН: У Никшићу, Пљевљима, Беранама и Будви одржани су протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника СПЦ, а полиција је у Никшићу и Пљевљима испалила сузавац и шок бомбе на грађане.
c
Фото: Youtube Printscreen

У инцидентима је приведено више особа.

Полиција тврди да је у нередима у Никшићу нападнута каменицама и другим предметима, да је више полицајаца повређено, да су у инцидентима оштећени службена возила и опрема и да је привела више грађана.

"Вијести" наводе да су у нередима на улицама Никшића повређена 22 полицајца и да је реч је о лакшим повредама.

Током протеста у Пљевљима дошло је до сукоба између полиције и грађана, а на једном од снимака са протеста види се да више полицајаца са опремом за разбијање демонстрација удара пендрецима, рукама и ногама једног младића, пренеле су "Вијести".

Један мушкарац ухапшен је синоћ у Подгорици јер је на возилу истакао заставу Србије на јавном месту, пренела је "Побједа".
Како је наведено, Данило Ражнатовић (34) ухапшен је према члану 23 Закона о јавном реду и миру, а возило којим је управљао је иностраних регистарских таблица.

Велики број грађана Андријевице поново је синоћ блокирао пут Беране - Андријевица, на месту где је раније у току јучерашњег дана разбијена блокада.

Полиција је привела и новинара и дугогодишњег дописника београдских "Вечерњих новости" Велиша Кадића у Никшићу.

Он је рекао да је ухапшен у тренутку када је покушао да сними како два полицајца вуку једног момка, који је пружао отпор.

Док је трајала та драма, један од униформисаних лица са кацигом ми је пришао и рекао "Ко ти је дао право да сликаш, ко си ти?". Иако сам ја имао акредитацију, нисам стигао да је покажем, јер су ме шчепали, рекао је Кадић.

Кадић је пуштен након захтева никшићких новинара да се саслуша по хитном поступку и утврде разлози привођења.

Светске агенције о догађајима 

Британска агенција Ројтерс и америчка агенција АП известиле су у среду увече о нередима у Црној Гори због задржавања у притвору свештеника СПЦ и епископа Јоаникија, уз констатацију да су протести уследили након вишемесечних тензија због усвајања закона о верским слободама.

Притвори су повећали тензије између мале државе, чланице НАТО, и Србије и Српске православне цркве, која је почетком ове године водила недељама протесте против верског закона, за који кажу да би лишио цркву имовине. Црногорски званчници су више пута негирали те тврдње, наводи АП.


Савет: Полиција оправдано употребила хемијска средства

Црногорска полиција је у среду у Пљевљима оправдано употребила хемијска средства, јер су нападнути каменицама, флашама и упаљачима, оценио је Савет за грађанску контролу рада полиције.

Како се наводи у саопштењу, младић са снимка из Пљеваља напао је полицајца с леђа, због чега су оправдано употребљена хемијска средства, преносе подгоричке Вијести.

Додаје се и да се синоћ, до поноћи, здравстевној установи у Пљевљма јавило троје грађана - двоје одраслих и једно дете и четири полицијска службеника.


Ројтерс такође констатује да су протести у Никшићу настали након неколико месеци тензија између СПЦ и владе ЦГ због закона којим би, како се наводи, Црна Гора могла да заплени имовину СПЦ.

Ројтерс подсећа и да је СПЦ највећа хришћанска заједница у Црној Гори, земљи која има 620.000 становника, чланици НАТО и кандидата за приступ ЕУ.

СПЦ има око 12 милиона следбеника, углавном у Србији, Босни и Црној Гори, истиче Ројтерс.

АП подсећа и да су председник Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј у заједничкој изјави рекли да се надају да хапшење црквених званичника неће изазвати нежељена немире и сукобе. Агенције су истакле да је црногорска полиција против окупљених грађана употребила сузавац и шок-бомбе и да су бројни грађани ухапшени, а АП и да су вечерашњи инциденти у Никшићи и Пљевљима уследили дан након што су хиљаде људи учествовале на литији у Никшићу без маски и не одржавајући физичку дистанцу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести