Прва годишња конференција локалних скупштина Србије

НОВИ САД: Стручним панелима посвећеним дигиталним системима и иновацијама, као и Циљевима одрживог развоја УН, данас је у Скупштини АП Војводине, настављена Прва годишња конференција локалних скупштина.
lokalne skupstine, skupstina vojvodine
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

На конференцији, коју су организовали Скупштина АПВ и Град Нови Сад, уз подршку Владе Швајцарске и Програма УН за развој УНДП, учествује преко 150 представника локалних парламената из наше земље.

Иницијативу за окупљање локалних скупштина покренуле су Скупштина АП Војводине и Скупштина Града Новог Сада, како би омогућила размену знања, искустава и најбољих пракси између одборника и руководилаца служби из целе Србије. 

У оквиру првог данашњег панела, посвећеног дигитализацији, Е-парламенту и модернизацији рада локалних скупштина, разговарано је о софтверу за увођење е-парламента, који је развио УНДП уз подршку швајцарске владе, наводи се у саопштењу покрајинског парламента. 

Како је истакао Стеван Гостојић, УНДП консултатнт, ова нова дигитална платфома, недавно пилотирана у Лесковцу и Панчеву, бесплатна је и доступна свим локалним скупштинама у Србији. 

Представници локалних самоуправа износили су изазове, искуства и дилеме са којима се сусрећу у овом процесу. 

Модератор овог панела, генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, истакао је да снажан импулс и помоћ за веома важан процес дигитализације стиже са највиших државних нивоа, и да у оквиру ове, национално важне стратегије, парламенти треба да искажу спремност, пример и иницијативу. 

Представница Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Светлана Јовановић позвала је представнике локалних парламената да се активно укључе у процес дигитализације свог рада, наглашавајући да у томе имају пуну подршку, од експертске до финансијске, и републичке владе и организација попут УНДП-и.

Са учесницима конфереције, веома корисна искуства поделио је и Дејан Удовичић, представник Народне скупштине Републике Српске, у којој је систем електронскох управљања веома успешно имплементиран.

На панелу се могло чути и да су бенефити од увођења Е-парламента веома велики, а као најважнији су наведени уштеда новца, уштеда времена и повећање ефикасности.

На последњем панелу конференције дискутовано је о улози и укључивању локалних скупштина у праћење спровођења циљева одрживог развоја, као и о улози младих у том процесу. 

Представници скупштина општина имали су прилику да чују која је њихова улога у остваривању циљева одрживог развоја и зашто је важно да локални парламенти у партиципацији са грађанима, активно учествују у остваривању тих циљева.

Ово је ванстраначка тема која треба да омогући одрживост за коју је потребно усклађвати јавне политике.

Развојни пут локалних власти јесте да сагледају моделе, којима ће грађани кроз своје активно учешће моћи да допринесу доношењу добрих одлука, речено је на панелу.

Никола Бањац, генерални сектретар Скупштине АП Војводине, нагласио је да је овај вид окупљања и сарадње неопходан за унапређивања рада локалних скупштина, посебно у погледу повећања ефикасности и доприноса остваривању циљева одрживог развоја.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести