Прва годишњица Отвореног Балкана, ускоро прве радне дозволе и Сајам вина

БЕОГРАД: Регионална иницијатива Отворени Балкан, која постоји годину дана под тим именом, већ даје резултате, али потребна су даља улагања у изградњу и унапредење инфраструктуре, посебно на границним прелазима, као и спровођење потписаних споразума, како би се ефекти иницијативе у потпуности осетили, поручују из Приведне коморе Србије.
e
Фото: Youtube Printscreen

Како је наведено, ускоро се очекује издавање заједничког идентификационог броја, односно првих радних дозвола, што ће омогућити послодавцима Отвореног Балкана да лакше долазе до дефицитарних кадрова, као и онима који су у потрази за послом да се запосле.

Оснивачи иницијативе Отворени Балкан организоваће Први међународни сајам вина у Београду од 1. до 4. септембра на Београдском сајму.

Београд ће у том период бити европска престоница вина, а ова манифестација биће идеална прилика да се произвођачи вина и винарије из читавог региона представе најширој публици и тако обезбеде још већу видљивост на тржишту.

Иницијатива покренута 2019. године под називом Мини Шенген преименована је на Самиту у Скопљу 29. јула 2021. у Отворени Балкан.

Регионална иницијатива интезивније сарадње на Западном Балкану, покренули су лидери Србије, Албаније и Северне Македоније са циљем слободног кретања робе, услуга, људи и капитала по моделу ЕУ, отворена је а отворена је за све економије у региону.

Ова иницијатива представља подршку постојећим иницијативама регионалне сарадње и одговор је на потребе и захтеве привреде и грађана да се лакше послује, тргује, путује и запошљава на Западном Балкану, објавила је ПКС.

Након успостављања зелених коридора, посебно обележених табли Опен Балкан на граничним прелазима, као и промењеног режима контроле робе пореклом из једне од три земље Отвореног Балкана, процедуре на границама су значајно поједностављене и ефикасније.

Примера ради, прошле године, је само преко Прешева прешло око 220.000 теретних возила, у просеку око 600 дневно, што говори о великом значају тог прелаза за привреду целог региона, наводе из ПКС.

Свако унапредење процедура на прелазима доприноси већем обиму размене, смањењу чекања камиона на прелазима, као и мањим трошковима пословања компанија.

Упркос изазовима које је најпре донела пандемија ковида 19, а потом и рат у Украјини, Србија, Албанија и Северна Македонија не треба да страхују од несташица хране и основних животних намирница, кажу у ПКС.

Сви енергетски, али и други горући проблеми са којима се регион може суочити предстојеће зиме, решаваће се заједно и системски, договорено је на састанку представника влада, администрација, пословних асоцијација који је одржан у Тирани проткле седмице.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да у оквиру Отвореног Балкана неће бити забране промета брашна, шећера, уља и осталих основних животних намирница, што ће потврдити и споразум који је у припреми, а биће потписан у Београду у септембру.

Секретар Удружења за биљну производњу ПКС Александар Богуновић казао је да се у Тирани разговарало како искористити олакшице и повећати обим размене главним пољопривредним производима.

"Један од главних закључака је да неке од мера и активности које су резултат иницијативе Отворени Балкан у вези протока робе преко границе, као и једноставније процедуре и нижи логистицки трошкови, у великој мери отварају простор за интензивнију сарадњу компанија и привредника. Размена прехрамбених производа већ у овом кратком року, од када су почеле да се примењују неке од првих договорених мера, порасла је за око 15 процената, а има доста простора за повећање", истакао је Богуновић.

Укупна робна размена Србије са Албанијом и Северном Македонијом у 2021. години износила је 1,372 милијарде евра.

Српски извоз у две чланице Отвореног Балкана вредео је нешто више од милијарду долара, док је Србија увезла робу за 367 милиона евра.

Регионалне иницијативе, истичу надлежни, најбољи су начин за јачање економске сарадње и раст западнобалканских економија, побољшање пословне климе, привлачење страних инвестиција и повећање запослености, али и ефикасан одговор на велике изазове и кризе.

Грађани Србије, Албаније и Северне Македоније у ове три земље могу да путују само са личном картом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести