Први састанак Радне групе са ОЕБС-ом и ОДХИР о унапређењу изборног процеса у Србији

БЕОГРАД: Чанови Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Канцеларијом за демократске институције и људска права (ОДИХР) одржали су данас први састанак са представницима ОЕБС-а и ОДХИР-а, како би размотрили могућности унапређења изборног процеса у Србији.
lokalni izbori, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Потпредседник Владе и председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДХИР-ом Небојша Стефановић предочио је и могућност измена појединих закона у циљу унапређења изборног процеса.

Представници Владе Србије изложили су Закључак који је влада усвојила на данашњој седници, а који се односи на забрану злоупотребе јавних ресурса у политичке сврхе, а током састанка је наглашено да реформа изборног процеса представља континуирану активност која подразумева предузимање мера пре спровођења избора, али и након тога, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Представницима ОЕБС-а и ОДХИР-а је предочено и да се, поред данас усвојеног Закључка, у наредном периоду очекује усвајање још неколико оваквих докумената у циљу унапредња изборног процеса у нашој земљи.

Такође, Радна група је изложила и будуће мере које Влада Србије планира да реализује у скорије време, а које се односе на активности Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и Републичке изборне комисије у циљу боље транспарентности целог изборног процеса. Пре свега реч је о ажурирању и тачности бирачког списка, обукама овлашћених лица, изради публикација и низа других мера које ће бити предузете.

Договорено је и да Радна група достави називе области и мера у којима се очекује конкретна помоћ експерата ОЕБС-а и ОДХИР-а, а први састанак чланова Радне групе и представника ОЕБС-а и ОДХИР-а био је конструктиван, наводи се у саопштењу и додаје да се у наредном периоду очекује конкретизација и реализација мера које су данас предложене.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести