Пуповац: Ивановић је био истрајан у свом политичком понашању

ЗАГРЕБ: У Српском народном вијећу у Загребу одржана је данас комеморација поводом убиства једног од политичких лидера Срба на Косову и Метохији, Оливера Ивановића, на којој је председник тог већа Милорад Пуповац је поручио да је убијени био истрајан у свом политичком понашању, те да није одустајао од оног чему је посветио 20 година свог живота.
Milorad Pupovac Foto: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj
Фото: Милорад Пуповац Фото: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj

"На просторима бивше Југославије било је мало оних који су попут њега могли доћи свуда и разговарати са свима.Оливер је био човек пун енергије и ведрине које га нису напуштале ни у притвору и затвору, где је провео три године због оптужби за наводне ратне злочине", рекао је Пуповац.

Ивановић је, каже Пуповац, био неустрашиви говорник, свестан да би могао доживети негативне последизе због изношења ставова и истине.

"Не знамо какви ће бити односи између Албанаца и Срба на Косову након Оливеровог убиства, али знамо да ће Срби имати мање самопоуздања, а управо је губитак самопоуздања главни проблем с којим се срећу", рекао је Пуповац.

Посланица у Хрватском сабору Весна Пусић је изразивши саучешће Ивановићевој породици, пријатељима, али, како је рекла и свима у региону.

"Јер у региону Југоисточне Европе нема много политичара његовог формата. Био је јединствен јер је могао разговарати с Албанцима на одличном албанском језику. Његов насилни одлазак нанео је штету праведној људској ствари у овом делу Европе", рекла је Пусићева.

По њеним речима, Ивановић је показао да су поделе на Албанце, Србе и Хрвате од секундарног значаја, док је од прворазредног је значаја подела на две групе - пристојне, храбре и истинољубиве с једне те кабадахије и криминалце с друге стране. 

"Таква се подела скрива, а етничке се поделе истичу у први план. Ивановићеву судбину назвала је ироничном јер је 2014. ухапшен због потицања на ратне злочине, па је провео три године у затвору. Показало да оптужбе нису имале везе са стварношћу јер је у једној од точака ослобођен, а за остале је предмет враћен на поновно суђење", рекла је Пусић.

Убијеног Ивановића је оисала као храброг, отворено, предузетног и спремног да буде у мањини.

"Његов пример говори да за све људе који живе и који ће доћи морамо осигурати да имају своју историју, истине и идеале", рекла је.

О Ивановићу је говорио и његов дугогодишњи пријатељ и колега у каратеу, међународни судија у овом спорту Илија Смољеновић. 

"За карате је најважније срце, а да би био судија у том спорту, треба бити објективан и брзо доносити одлуке. Код Оливера су пленили његова непосредност, спонтаност, искреност и срдачност. Сви су га поштовали и волели, без обзира били Срби или Албанци", рекао је.

За њега је Ивановић био човек широких видика и никада, каже, није био националиста. 

Саборски заступник Вељко Кајтази, који је родом из Косовске Митровице, каже да је Ивановић знао да дели правду и исправља грешке других.

На комеморацији су били амбасадорка Србије Мира Николић са сарадницима, саборски заступници Драгана Јецков и Борис Милошевић, представници Срба у државним институцијама и министарствима, представници локалне самоуправе, као и други чланови српске заједнице.

Након комеморације, Ивановићу је у Саборном храму Св. Преображења господњег одржан помен који је служио парох Душко Спасојевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести