Пуповац: О Руњаниновом гробу да брине хрватска држава

ЗАГРЕБ: Посланик у хрватском Сабору и лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац заложио се данас да бригу о гробном месту аустријског композитора српског порекла Јосифа Руњанина, који је компоновао хрватску химну, преузме хрватска држава.
Milorad Pupovac Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Не видим зашто Република Хрватска или конзулат у Суботици или амбасада у Београду или Министарство културе не би преузели бригу о том гробном месту у Новом Саду, тај човек је то заслужио", рекао је Пуповац у Хрватском сабору, преноси Хина.

Како је рекао, накнаду од 10-ак евра годишње плаћају загребачки професор и члан Социјалдемократске партије Шандор Дембиц и новосадски адвокат Бранислав Булић. Пуповац је истакао да, иако је накнада симболична, "симболика небриге" није тако мала.

Истовремено, Пуповац је позвао Министарство културе да заврши поступак откупа имовине и почне уређивање Музеја државне химне у Глини.

Према његовим речима, хрватска влада је на иницијативу припадника српске заједнице обновила кућу у Глини у којој је створена хрватска химна, али она није претворена у Музеј државне химне.

Руњанин је био Србин рођен у Винковцима, а умро је у Новом Саду.

Компоновао је музику за песму Антуна Михановића "Хорватска домовина", која је 1891. године проглашена хрватском химном под насловом "Лијепа наша домовино".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести