Пуповац: Повици "убиј Србина" уништиће Хрватску

БЕОГРАД: Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац оценио је данас да повици "Убиј, убиј Србина" и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску, те да би хрватски државни врх требало одлучније да говори о тим појавама. 
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

"Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја", рекао је за РТС Пуповац, који је председник Самосталне демократске српске странке.

Додао је да није илузија говорити Србима да је безбедно живети у Хрватској и да они памте гора времена када су подметане експлозивне направе, а повратници убијани.

Свакодневне увреде и напади на Србе су, како је рекао, нови талас националистичког и шовинистичког, а неретко и клерофашистичког политичког деловања, које је могуће јер постоје политички, верски и псеудодржавни ауторитети који то подржавају.

Коментаришући свој жесток говор јуче у Хрватском сабору, када је рекао да је Хрватска земља мржње и насиља, Пуповац је указао да је неопходно рећи ствари које су тачне да би се друштво освестило и да би се срело са стварношћу са којима живе људи друге националности и других опредељења.

Упитан да ли размишља о свом даљем учешћу у владајућој коалицији, напомиње да су такве увреде општедруштвени феномен и да то није толико повезано са тим да ли је неко члан владајуће коалиције.

Ради се, како каже, о наслеђу које се пробудило 2013. године и које никако да се стиша.

"Мета тих напада нисам само ја, вец сви који другације мисле од тих мрзитеља и насилника", наводи Пуповац.

Коментаришуци питање безбедности сезонаца из Србије, Пуповац указује да инциденти из Супетра и Дубровника говоре да постоје ризици, али и храбре реакције.

Полиција чини све, али то није довољно, каже Пуповац и додаје да обавештајна заједница мора да зна шта се дешава у групама које су извор насиља, да правосуђе мора ствари да назива правим именом и да је неопходно да се огласе друштвени ауторитети.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести