Пуповац: Важно је да нема ревизионизма и негације злочина

ЗАГРЕБ: Сутра ће у Спомен парку Јасеновац, на дан пробоја заточеника из тог логора смрти, бити одржана комеморација српским, јеврејским, ромским, као и жртвама антифашиста.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Комеморација ће бити одржана као и претходних, осим прошле, у три колоне када ће венце положити најпре премијер Андреј Пленковић, затим председник парламента Гордан Јандроковић, потом председник Зоран Милановић и најзад представници народа јасеновачких жртава.

Председник Српског народног вијећа и лидер СДСС Милорад Пуповац за Тањуг каже да ће комемарција бити одржана у складу са епидемиолошким мерама и да она нема везе са питањем односа према јасеновачким жртвама.

Пуповац је рекао да је најважније да сутра сви који сматрају да треба буду код Каменог цвета дођу без обзира, како је рекао, на политичке расправе које се воде у Хрватској.

Потребно је, истакао је, и да се сви укључе у расправу шта треба чинити да то место има заслужен статус у комеморативним праксама у Хрватској, образовним школским програмима и медијској презентацији, како Јасеновца тако и других логора и стратишта на простору некада фасистичке НДХ.

"Важно да нема негације и ревизионизма историјских чињеница какав је тај логор био, каква му је била сврха, којих размера и карактера је био злочина почињен од усташа и њихових подржаватеља фасистичке Немачке и Италије у успоствљању те државе (НДХ)", јасан је Пуповац.

Важно је, истакао је, осудити употребу усташког поклича "за дом спремни" и створити законодавни оквир за санкционисање сваког ко поступа другачије.

Важно је, каже, да све оно што може да вређа сећање на жртве, а посебно толерисање симбола и порука усташког терора, буде смештено тамо где историјски припада.

Пуповац је истакао и да представници народа жртава стално сарађују и веома пазе да у свему што раде буду заједно јер је то, како каже, најбоји начин да постигну оно што желе.

Тако ће и сутра у Јасеновцу бити заједно представници Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести