Пуповац вербално нападнут у Глини

ГЛИНА: Председник СНВ-а Милорад Пуповац данас нешто после 13 сати вербално је нападнут у Глини приликом обиласка потресом разрушеног града и околних села.
pupovac
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

У само стотинак метара шетње средиштем града у три наврата су му групе младића добацивале увреде, називали су га лоповом, смећаром, псовали му мајку, поздрављали усташким поздравом поручујући му - уби Србина.

Једна од група бројала је десетак млађих мушкараца, који су потом отишли комбијем и аутомобилом сплитских ознака.

Ово су дани солидарности, дани у којима се скупља Европа, наше суседне земље и сви ми у Хрватској да помогнемо рањеној Банији, Глини и Петрињи и свим другим насељима и градовима на подручју Сисачко-мославачке жупаније и суседних жупанија као што је Карловачка, рекао је Пуповац.

“Људи који овде долазе да би помогли, а да би потом неком викали убиј га зато што је Србин или поздрављали с усташким поздравом, не разумеју што је овој земљи потребно, ти људи помажу у једној ствари, а у другој одмажу. Нећемо томе посвећивати пажњу. Ти људи не знају шта раде, не знају шта верују, ти људи вређају оне који су дошли истим послом, као што су дошли и они, а то је да буду при руци овом граду и овим људима, овој регији, сиромашном и напаћеном делу хрватске земље”, прокоментарисо је Пуповац нападе за “Јутарњи лист”.

Додаје да га то не погађа лично, јер "сада има узвишенију дужност од тога да обраћа пажњу на људе које је неко и негде поставио на криво место и усадио им у главу криве поруке".

Важно је да угрожени осете да нису сами

Председник СДС С и посланик у парламенту Милорад Пуповац обишао је данас земљотресом погођено подручје Мајске Пољане и констатовао да је свима потребна помоћ и да је сада важно они који су оштећени осете да нису сами.

"Људи су везани уз своје куће, не напуштају их. Треба им помоћ. Прво што би им у овом селу требало су контејнери. Добро је да је влада донела одлуку о набавци контејнера", рекао је Пуповац, који је и председник Српског националног већа.

Додао је да се СНВ такође распитујеј како може да купи контејнере.

Новинарима је рекао да је СНВ већ потписао набавку церада, најлона, пуњача, лампи, кабаница, вреће за спавање, али и кабанице, као и хигијенска средства.

"Зато смо дошли овде, да људе спојимо с градом и управом, да то буде ефикасније", рекао је Пуповац.

Навео је и да је СНВ организовао помоћ, као и да је први шлепер из Ердута дошао као приватна донација са цетири палете цигли, 4-5 хиљада црепова и најавио да ће та помоћ стизати сваки други дан.

"Ово је сиромашна средина. Влада може својом брзом реакцијом њима помоћи да се боље организирају. Синоћ смо били у контакту док је заседао ужи кабинет. Одлуку о набавци контејнера сматрали смо значајном. Људи не желе одлазити, боје се да напусте своје домове, то им је тешко. Боје се пљачке. Најбоље је набавити им смештај", казао је Пуповац.

Важно је, истакао је, да осете да нису сами, да им се помаже.

Не делим људе на Хрвате и Србе

Милорад Пуповац изјавио је данас у Мајској Пољани да не дели људе на Србе и Хрвате.

Појашњавајући јучерашњу изјаву за Танјуг да међу погинулима у земљотресу има Срба, због које се нашао на мети хрватских десничара, Пуповац је рекао да је само одговарао на новинарско питање.

"Одговарао сам на питање новинара. Људе је занимало има ли грађана српске националности, нисам желео никога да раздвајам...", рекао је Пуповац и додао:

"Ми знамо где је која кућа, где је која бака".

Запитао је да ли би да се земљотрес догодио у Србији хрватску новинску агенцију занимало има ли Хрвата.

"Нека ми не замере ти салонски душобрижници, ми смо донели камион помоћи и за Хрвате и Србе", рекао је Пуповац.

Душебрижницима који га, како је казао, сада прозивају поручио је да би било боље да се позабаве онима који га усред Глине поздрављају са усташким поздравом "за дом спремни" и који му вичу "Убиј Србина".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести