Радојичић изабран за новог градоначелника Београда

БЕОГРАД: Одборници Скупштине града Београд изабрали су данас др Зорана Радојичића за новог градоначелника. За избор Радојичића гласало је 67 одборника.
zoran radojicic tanjug
Фото: Tanjug

Од 110 одборника било је 93 присутних, од 83 листића који су убачени у кутију, било је 73 важећих и 10 неважећих листића.

Истровремено, за заменика градоначелника изабран је Горан Весић.

Чланови Градског већа биће Драгомир Петронијевић, Тања Поповић, Стево Марушић, Милош Дангубић, Гаврило Ковачевић, Зоран Адамовић, Елена Билић, Филип Марјановић, Фадиљ Еминовић, Војин Вучићевић, Владимир Јестратијевић, Слободан Шолевић и Милан Јанковић.

Одборници су "у пакету" гласали за градоначелника, његовог заменика и чланове Градског већа, тајним гласањем, заокруживањем "за" или "против", иза паравана. 

Радојичић је у експозеу рекао да је његов сан да главни град Србије у наредне четири године постане права модерна европска престоница, те да од свог тима очекује да много раде и да имају резултате. 

"Уложићемо много труда како би остварили наше циљеве, а грађане ћемо редовно обавештавати о нашим плановима и циљевима", истакао је Радојичић.

Фото: Tanjug

Поручио је да ће бити настављене велике инвестиције и пројекти, како би се град даље развијао. 

Бројне присталице СНС окупиле су се јутрос на Тргу Николе Пашића како би уочи седнице за избор градоначелника пружиле подршку свом кандидату Зорану Радојичићу ког су дочекале аплаузом, а представника опозиције Драгана Ђиласа звиждуцима и повицима "уааа". 

Радојичић: Градоначелник - част и велика обавеза

Нови градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је данас да је част и задовољство што је добио поверење да обавља ту функцију, која представља велику обавезу. 

"Радујем се да почнемо да радимо и да у скоријој будућности видимо резултате", рекао је у првом обраћању новинара након избора нови градоначелник.

На питање како реагује на критике одборника опозиције, који кажу да разумеју зашто је Радојичић потребан СНС, али не и зашто та странка треба њему, он је рекао: 

"Ја то схватам као политику. С обзиром на то да сам и у експозеу рекао да сам ту неискусан, стварно не бих улазио у њихове дискусије и различите ставове". 

Ђилас: Нисмо подржали Радојичића

Шеф одборничке групе Савез за Србију Драган Ђилас изјавио је данас да је један од разлога што та одборничка група није подржала избор Зорана Радојичића за градоначелника и то што 49 одсто Београђана који су гласали на изборима није подржало СНС.

СНС је на београдским изборима освојила 45 одсто гласова, а СПС као њен коалициони партнер шест, рекао је Ђилас новинарима у Скупштини града и констатовао да 49 одсто Београђана који су гласали на тим изборима није било задовољно начином на који је власт радила.

“Мислим да свака паметна власт из тога треба да извуче неку поуку и да се на тај начин односи према грађанима. То је један од разлога зашто ми данас нисмо подржали професора Радојичића”, рекао је Ђилас.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести