Ракић: Ако остане пресуда, Срби да напусте све институције

Председник Српске листе је навео да ће, уколико остане та пресуда на снази и буде потврђена на вишој инстанци, позвати све српске представнике да напусте своја радна места у правосуђу, полицији, тужилаштву и другим институцијама.
Goran Rakić Foto: srpskalista.net
Фото: srpskalista.net

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да ће неправоснажна пресуда Ивану Тодосијевићу од две године затвора, због изјаве да је Рачак измишљен, бити упамћена као црно слово правосуђа на простору Косова и поручио да ће, уколико ту пресуду потврди и Апелациони суд, позвати све представнике српског народа да напусте институције у којима раде.

Ракић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је том пресудом Србима одузето право на говор, слободу мишљења и право да говоре истину. Како је додао, наставља се пракса да Срби морају да доказују невиност, за разлику од свих другуих уређених система, где је тужилаштво то које треба да доказује нечију кривицу.

Председник Српске листе је навео да ће, уколико остане та пресуда на снази и буде потврђена на вишој инстанци, позвати све српске представнике да напусте своја радна места у правосуђу, полицији, тужилаштву и другим институцијама.

"Нећемо дозволити да се овакве ствари дешавају јер сви смо ми Иван Тодосијевић, а он није говорио ништа друго сем голе истине", рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се чека реакција медународних представника, уз оцену да је то иституционално насиље и то не само због тога што је Тодосијевих рекао истину, већ и због тога што се Српска листа свакодневно бори за права српског народа, преноси Косово онлајн.

Он је упитао и да ли ће суд осудити и финске патологе који су се својевремено оградили од извештаја о Рачку или и немацке новинаре који су тада писали о том догађају.Како је рекао, Српска листа се труди да буде део решења, а никако проблема, али очигледно да и ово показује да нико не жели да их види као партнере, управо због тога што се боре за права српског народа.

Он је поновио да ће, ако остане та пресуда на снази, Срби напустити све фунције на локалном, централном и другим нивоима.Симић је додао да је то и прилика да међународна заједница покаже да ли јој је стало уопште до тога да Срби буду део институција косовског система.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести