Ракић: Од данас нема приштинског система на северу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Од данас нема приштинског система на северу, поручио је данас председник Српске листе Горан Ракић, на мирном протесту у северној Косовској Митровици, заказаног због угрожавања људских и економских права Срба у покрајини одлукама власти у Приштини. 
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

Он је истакао да су градоначелници све четири општине на северу Косова поднели оставку на ванредним скупштинама заказаним због антицивилизацијских и срамних мера Приштине.

Објаснио је да одлука о подношењу оставке градоначелника није донета из хира, већ због потеза којим се онемогућава нормалан жвот српског народа на КиМ.

На почетку обраћања Ракић је медије, ЕУ и Приштину замолио да не извлаче из контекста оно што се догађаја, покушавајући да ове мирне протесте назову другачијим именом.

Он је нагласио да су потези Приштине недемократски, антицивилизацијски и срамни, као и да на њих ћути и даље међународна заједница.

Ракић је рекао да таксе, које је увела Приштина, значе да српска деца неће сутра имати основне услове за живот, храну и воду.


ДСС: СЛ да напусти владу

Оставке челника српских општина на северу Косова и Метохије су одлука и потези кратког даха, поручује Демократска странка Србије и позива Српску листу да напусти косовску владу. 

"Подношење оставки градоначелника Косовске Митровице и председника српских општина на КиМ и одлука о прекиду свих инситуционалних односа са инститицијама у Приштини могу да имају смисла само уколико Влада Србије предложи и Народна скупштина усвоји закључак да је процес преговора са Приштином у Бриселу пропао", сматрају у ДСС-у.

Ова партија позива Српску листу (СЛ) да напусти владу тзв. Косова, а посланике да врате мандате и да се распишу локални избори на Косову и Метохији по законима Србије, закључује се у саопштењу.


„Осим срамних такси повод за окупљање је и брутална акција специјалне јединице РОСУ која је упала на север, иако је Резолуцијом УН 1244 договорено да једина оружана формација на северу може бити Кфор. Приштина ни ту одлуку не поштује. Приштина је послала специјалне јединице до зуба наоружане да хапсе наше суграђане, а покушали су да убију и нашег суграђанина, потпредседника Српске листе Милана Радочића. Брате уз тебе смо“, истакао је он указујући да је ухапшена и секретарица убијеног Оливера Ивановића,

Уз вас смо и нећемо одустати од мирних протеста, наставићемо сваког дана, док се бруталне, срамне одлуке Приштине не повуку, најавио је Ракић.

Позвао је грађане да и сутра дођу на велики протест, те је казао да је формиран кризни штаб, који је у 24-очасовном заседању.

Пренео је да су залихе хране и свих осталих потрепштина на измаку.

„Остаћемо испред канцеларије Еулекса и наставити да се мирно боримо за живот“, закључио је Ракић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести