РАСПРАВА О РЕПУБЛИЧКОМ БУЏЕТУ Више новца стиже и у Војводину

Републичким буџетом за нареду годину предвиђени су укупни приходи од 1.246,2 милијарди динара и расходи од 1.269,1 милијарди.
в
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

У 2019. години из републичке касе, кроз трансфере и пројекте које је определила Влада Србије, у АП Војводину биће трансферисано и инвестирано 68,948 милијарди динара. То је 3,36 милијарде, односно 5,1 одсто више него ове године.

Посланици Скупштине Србије почели су  претрес у начелу Предлога закона о буџету за 2019. годину и сета пореских закона. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће буџет и сет реформских закона допринети даљем подизању животног стандарда, привредном расту и још интензивнијем напретку Србије.

У 2019. години из републичке касе, кроз трансфере и пројекте које је определила Влада Србије, у АП Војводину биће трансферисано и инвестирано 68,948 милијарди динара

Он је напоменуо да је буџет за наредну годину резултат и наставак реформских процеса започетих 2014. године, који су, како каже, резултирали сјајном 2018. годином у којој су остварени изузетни резултати у економији. Мали је навео да ће на крају године суфицит у буџету бити 0,6 одсто БДП-а, што је око 28 милијарди динара. Када је реч о јавном дугу, он се константно смањује и на крају октобра износио је 56,6 одсто БДП-а, а његово приближавање нивоу од 50 посто очекује се већ почетком 2019. Најавио је да ће наредне године за капиталне инвестиције бити опредељено  220 милијарди динара. Плате у јавном сектору биће увећане од седам до 12 одсто од 1. јануара. Влада предлаже да забрана запошљавања у јавном сектору буде продужена и наредне године.

Реконструкција Клиничког центра Војводине има ставку од 204 милиона динара, а за Научно-технолошки парк у Новом Саду предвиђено је 200 милиона

За трансфере Војводини из буџета Србије у 2019. је планирано 44,579 милијарде, док су 24,368 милијарде исказане као средства буџета Републике која се усмеравају у АПВ. Тако ће за зараде запослених у образовању у АПВ наредне године бити трасферисано 33,399 милијарде динара. Преко Управе за аграрна плаћања, пољопривредници у Војводини добиће за субвенције девет милијарди динара. За финансирање основне делатности и изградњу нове зграде РТВ-с одређена је 1,458 милијарда динара. Реконструкција Клиничког центра Војводине има ставку од 204 милиона, а за Научно-технолошки парк у Новом Саду предвиђено је 200 милиона динара. Набавка два акцелератора и једног ЦТ симулатора и остале пратеће опреме, као и адаптација бункера за смештај акцелератора у Институту за онкологију Војводине коштаће државну касу 318 милиона динара. Једна од буџетских ставки је и изградња образовно-истраживачког центра у Белој Цркви – близу 64 милиона динара. За подршку раду Матици српској планиран је 51 милион динара. Из републичког буџета у наредној години ће за изградњу новог павиљона у КПЗ-у Сремска Митровица бити прослеђен 241 милион динара. За Канцеларију за управљање јавним улагањима биће усмерено 1,15 милијард динара. Из Министарства привреде за субвенције приватним предузећима ради спровођења уговора о додели подстицаја, Покрајини стижу 1,352 милијарда.


Брза пруга, пут Нови Сад – Рума, престонице…

Министарство грађевинарства ће у Војводину инвестирати 11,14 милијарди динара, а између осталог, за пројекат мађарско-српске железнице планирано је 9,7 милијарди динара, изградњу дела ауто-пута Е-75, гранични прелаз Келебија – петља Суботица Југ – 1,4 милијарда, а за брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума издвојиће се 40 милиона динара.

У наредној години за даље радове на „Жежељевом” мосту предвиђено је 300 милиона динара, за пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” 338,8 милиона, а за Омладинску престоницу Европе  ОПЕНС 2019 нешто више од 40 милиона.


– Посланичка група СВМ-а подржава предлог измена Закона о буџетском систему и буџет, као и пратеће финанијске законе – најавио је Золтан Пек.

Он је похвалио што је укупно за субвенције у пољопривреди планирано  41,5 милијарда, што је седам милијарди више него ове године. Нагласио је значај чињенице да је поново планирана сума (330 милиона динара) за изградњу и доградњу позоришта у Суботици.

– Вишегодишње залагање СВМ-а дало је резултате, на то указује и чињеница да је за буџет Фонда за националне мањине опредељено 30 милиона динара, а за рад савета националних мањина 286,5 милиона. Министарство културе и информисања определило је за подршку информисања националних мањина 40 милиона – предочио је посланик СВМ-а.

Из Министарства привреде за субвенције приватним предузећима ради спровођења уговора о додели подстицаја, Покрајини стижу 1,352 милијарде

Он је ипак подсетио и на то да још увек није донет закон о финасирању Војводине, а да је то, по Уставном закону, требало да буде учињено још пре десет година. Генерални директор „Србијагаса” и посланик СПС-а Душан Бајатовић сматра да је буџет за 2019. годину одлично планиран у датим околностима „и важно је да смо почели да трошимо колико зарађујемо”.

Пред парламентом је, иначе, и гаранција за изградњу гасовода. По речима Душана Бајатовића, вредност пројекта изградње гасовода „Турски ток” кроз Србију је 1,08 милијарда евра, а за његову реализацију у предложеном републичком буџету предвиђене су државне гаранције од 70 милиона евра. Он је казао да је план да „Турски ток” кроз Србију буде завршен 2020. године.


И „Алан Форд” у сали

Лидер „Двери” Бошко Обрадовић тврди да ће Савез за Србију испитати порекло имовине функционера.

– Уместо да будемо суперхикови који пљачкају сиромашне и дају богатима, додатно ћемо да опорезујемо богате, екстрапрофитере и банке које деру кожу грађанима – рекао је Обрадовић, алудирајући на ликове из популарног стрипа.

Одговорио му је министар финансија Синиша Мали, управо изјавом из стрипа „Алан Форд”:

– Ако каните победити, немојте изгубити – рекао је Мали, одбацујући критике шефа посланика „Двери”.

Обрадовићу је реплицирао и шеф напредњака у парламенту Александар Мартиновић.

– Господин координатор је говорио о „Алан Форду” – рекао је Мартиновић. – Тамо има један лик, зове се Гумифлекс. Овај Гумифлекс се претворио од фашисте у ђиласовца и прича како ће да испита порекло имовине нас из СНС-а. Један од лидера ваше нове коалиције одговарао је као сведок у њујоршком суду о својим мафијашким везама с Патриком Хоом, који је био министар унутрашњих послова Хонгконга.


Посланик Демократске странке Радослав Милојичић назвао је  Предлог буџета за 2019. годину пародијом. Демократе су предложиле више од 50 амандмана, између осталог, да се Министарству одбране додели више новца за „куповину још једног стана министру Вулину”, али и Скупштини Србије „да би се за Александра Мартиновића и Владимира Орлића обезбедила још једна плата”.

Посланик клуба СДС-а Мирослав Алексић изјавио је да неће гласати за Предлог буџета. Ни радикали неће гласати за буџет, а поново су и подигли температуру у сали, оптужујући министра Расима Љајића за везу с нарко-картелима, на шта су оштро реаговали посланици СДПС-а па је ради смирења страсти, уследила кратка пауза. 

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести