РАСПРАВА У СКУПШТИНИ Ко краде гласове, ко купује странке

БЕОГРАД: Посланици владајуће већине данас су, током разматрања амандмана поднетих на измене и допуне Закона о финансирању политичких активности, говорили о крађи гласова, куповини посланичких клубова и странака.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекао је да је против тога да могу да се купују дугови странака, јер на тај начин тајкун постаје својеврсни донатор странаке и није обухваћен законом.

 “Он постаје недозвољени донатор. За њега нема лимита”, истакао је Ристичевић.

Као пример је навео председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, рекавши да он данас господари Демократском странком зато што је купио дуг после избора у износу који правно лице није могло регуларно да донира.

Ристичевић је рекао да је Ђилас на одређени начин купио политички утицај кроз такву странку.

“Ем је купио још једну странку, ем је купио посланичке клубове и данас прича о крађи гласова. Највећи крадљивци гласова су Ђилас и Вук Јеремић”, казао је Ристичевић.

Ристичевић је навео да странке које нису учествовале на изборима 2016. године имају посланичке клубове у парламенту, са 11 посланика, захваљујући нелегалном финансирању политичких активности.

Према његовим речима, један мандат кошта од 14.000 до 15.000 гласова, а за 11 посланика потребно је око 160.000гласова.

Он је истакао да је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић 15.000 гласова преносила као пакет из странке у странку.

Посланица Српске напредне странке Драгана Баришић рекла је да је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић своју странку продао Вуку Јеремићу и питала да ли је и сада у тој странци или је основао неки нови покрет.

Навела је да је Алексић, док је био председник општине Трстеник, примао више плата, а да и сада узима накнаду и новац за путне трошкове, одржава конференције за новинаре у холу Дома Народне скупштине, а у скупштинску салу није ушао више од 300 дана.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је да се посланици владајуће већине, док причају о нечему што их мучи, понашају пола као опозиција, а пола као власт.

“Ако сте власт немојте да се жалите да је неко лопов, да је неко украо ово или оно, него тражите од надлежних органа да реагују. Похапсите више криминалце и ослободите државу таквих проблема”, поручила је Радета.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести