Косовски парламент распуштен за мање од 30 минута

ПРИШТИНА: Шести сазив косовског парламента распуштен је данас већином гласова од укупо 106 присутних посланика.
skupstina kosova, tanjug video
Фото: Танјуг Видео

За распуштање парламента гласало је 89 посланика, један је био уздржан, а два против.

Одлука о распуштању парламента донета је након што је Рамуш Харадинај поднео неопозиву оставку на премијерску позицију, ради саслушања у Специјалном суду у Хагу.

Парламентарне странке нису прихватиле иницијативу председника привремених приштинских институција, Хашима Тачија, да се настали вакуум премости избором новог мандатара.

Седница на којој је распуштен парламент трајала је свега 30 минута, а након што су се шефови посланичких група изјаснили да о тој теми нема расправе.

Претходно, парламент је са 103 гласа ратификовао ИПА споразум потписан са Бриселом, који ће Косову донети 90 милиона евра за спровођење реформи за развој демократије.

Према приштинским медијима, Тачи очекује се да ће Тачи ванредне парламентарне изборе расписати одмах након распуштња парламент, односно сутра или у понедељак.

Избори ће, наводи се, бити расписани највероватније за 6. октобар, а други датум који се помиње је 29. септембар.

Иако датум избора још није познат, политичке странке Албанаца су увелико у кампањи, а једина предизборна коалиција за сада договорена је између АБК, Рамуша Харадинаја, И СДП, Шпенда Ахметија. Носилац те листе И кандидат за премијера биће Харадинај.

Дуги преговори о предиборној коалицији најутицанијих опозиционих партија, Демократског савеза Косова, Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење, Аљбина Куртија, још нису окончани, а камен спотицања је, како се наводи, кандидат за премијера.

Иначе, овај шести сазив косовског парламента биће упамћен по томе што му је у највећем броју случајева недостатак кворума онемогућавао доношење одлука.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести