Секретаријат: Равноселском фестивалу новац у складу с прописима

Покрајински секретаријат за културу реаговао је на саопштење Демократске странке да је новцем за дотације „наградио” глумца Лазара Ристовског за ангажман у председничкој кампањи Александра Вучића.
lazar ristovski, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Секретаријат одбацује тај покушај „политизације”, и истиче да је сав новац додељен стриктно у складу с важећим критеријумима.

Фирми „Зилион филм”, наиме, додељено је три милиона динара за пројекат „Равно Село филм фестивал”, а власник, Ристовски, каже да тај новац на конкурсу није додељен њему, како се то злурадо приказује, већ младим људима у Равном Селу и студентима Факултета драмских уметности, будућим актерима и учесницима фестивала.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић рекао је тим поводом да се „приликом оцењивања квалитета пројеката у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва, производње документарног филма, фестивала и манифестација, као и предлагања расподеле новца, Комисија Покрајинског секретаријата стриктно држала Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе”.

Штаткић је напоменуо да је једино у складу с тим критеријумима подржан пројекат „Равно Село филм фестивал”.

– Комисија је оценила да је реч о изузетно квалитетно конципираном фестивалу, који је посвећен дебитантском филму, дакле младим и креативним редитељима из целе Србије, али и из региона – рекао је Штаткић за Танјуг.


Ристовски: Није култура само за повлашћене у градовима

Наш познати глумац и продуцент Лазар Ристовски рекао је Танјугу да му је драго „што је Комисија имала слуха и разумевања за један нови пројекат, који у себи садржи много више од само филмског фестивала.”

– Наиме, у Равном Селу је изгорео Дом културе и тај фестивал је један од првих корака ка његовом враћању у функцију – истакао је Ристовски. – Ионако је култура резервисана само за повлашћене у градовима. Новац додељен на конкурсу није додељен мени, како се то злурадо приказује, већ младим људима у Равном Селу и околини. То је фестивал младих и за младе. За дебитанте и студенте филмских школа у Србији и окружењу. Ја сам оснивач и радим волонтерски.

Указао је на то да су ове године домаћини фестивала студенти ФДУ, а гости фестивала студенти Академије за драмске уметности из Загреба.

– Жао ми је што фестивал „Синема сити” није добио више пара, али није моје да водим политику расподеле новца – закључио је Ристовски.


Уз то, како је истакао, као додатни квалитет фестивала означено је и то што ће, сасвим сигурно, допринети остваривању нашег генералног опредељења о деметрополизацији културе која је, нажалост, у времену иза нас концентрисана само у највећим градовима, а грађанима из мањих места је готово недоступна.

Како наводе из ДС-а, додела толиког новца из војвођанског буџета представља највећи појединачни износ додељен у свим категоријама конкурса за доделу буџетских средстава у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва.

„Примера ради, познатом и већ традиционалном филмском фестивалу ‘Синема сити‘ у Новом Саду на истом конкурсу додељено је 400.000 динара, што је седам и по пута мање него за пројекат Ристовског”, пише у саопштењу ДС-а.

Штаткић поручује да је пројекат „Равно Село филм фестивал” подржан стриктно у складу с прописаним критеријумима.

По његовим речима, узета је у обзир и чињеница да је прошле године у Равном Селу изгорео Дом културе, као извор и исходиште целокупног културног живота тог места, па је и покретање манифестације каква је „Равно Село филм фестивал” тим значајније.

– Остали пројекти, укључујући и „Синема сити”, такође су пажљиво разматрани и подржани у мери у којој су то финансијске могућности дозвољавале – поручио је Штаткић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести