Развијати што боље стратешке односе и у наредном периоду

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са чланом Политбироа Централног комитета КП Кине и директором Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јангом Ђиечијем
Ivica Dačić sa Jangom Điečijem Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић са Јангом Ђиечијем Фото: Танјуг/видео  

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са чланом Политбироа Централног комитета КП Кине и директором Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јангом Ђиечијем, а том приликом је поручио да је Србија велики пријатељ Кине и да жели да развија што боље стратешке односе са том земљом и у наредном периоду.

Дачић је навео да је задовољан развојем односа Србије и Кине, као и да се нада да ће у наредном периоду, након формирања нове владе Србије, да се и даље ради на унапређењу тих односа.

Шеф српске дипломатије је истакао да му изузетну част и задовољство представља то што има прилику да са Ђиечијем, за којег каже да је главни архиктекта савремене спољне политике Кине и изузетни познавалац међународних односа, размени мишљења о стању и перспективи свеукупног стратешког пријатељства Србије и Кине.

Истакао је да су односи две земље на најбољем нивоу у досадашњој историји билатералних односа Србије и Кине и у том смислу подсетио на низ билатералних посета на највишем нивоу, укључујући и међусобне посете два председника.

Додао је да он има редовну комуникацију и посете са својим кинеским колегом и подсетио да је посетио Кину у фебруару ове године на самом почетку пандемије вируса корона.

"Ми смо радосни због успеха које Кина постиже и имате нашу пуну подршку и када је реч о принципима политике једне Кине, као и очувања територијалног интегритета и суверенитета", казао је Дачић.

Изразио је захвалност Кини на односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије, а везано за једнострано проглашену независност Косова.

Такође, Дачић је честитао и 71. годишњицу од оснивања Народне Републике Кине.

Јанг је оценио да су посете председника Вучића Кини и кинеског председника Сија Србији, унеле велики подстицај за унапређење односа две земље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести